Δοσολογία ισοφλαβονών σόγιας

Οι συγκεκριμένες χημικές ουσίες στη σόγια, που ονομάζονται ισοφλαβόνες, θα μπορούσαν να προσφέρουν πολλά οφέλη για την υγεία, ιδιαίτερα στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Ωστόσο, το Memorial Sloan Kettering Cancer Center αναφέρει μικτά αποτελέσματα σε μελέτες που εξετάζουν τις επιπτώσεις τους σε διάφορες συνθήκες. Αυτές οι ουσίες έχουν ασθενή οιστρογόνα αποτελέσματα, τα οποία μπορεί να προσφέρουν οφέλη για την εμμηνόπαυση, όπου τα μειωμένα επίπεδα οιστρογόνων προκαλούν δυσάρεστα συμπτώματα. Η κατανάλωση ισοφλαβονών μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο των συνθηκών που προκύπτουν από την υπερβολική παραγωγή οιστρογόνων. Στην περίπτωση αυτή, τα φυτικά οιστρογόνα συνδέονται με τις θέσεις των υποδοχέων οιστρογόνων στα κύτταρα, πράγμα που εμποδίζει την υπερβολική έκθεση του οιστρογόνου στο σώμα από την προσκόλληση και την άσκηση των αρνητικών επιπτώσεών του. Από την άλλη πλευρά, τα οιστρογόνα σε ισοφλαβόνες θα μπορούσαν να αποδειχθούν προβληματικά σε ορισμένες περιπτώσεις, ιδιαίτερα εάν ληφθούν υπό μορφή συμπληρώματος. Υπάρχουν ορισμένες ανησυχίες σχετικά με τη χρήση απομονωμένων ισοφλαβονών και θα πρέπει να μιλήσετε με το γιατρό σας για το κατά πόσο είναι σκόπιμο να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας σας.

Σύμφωνα με το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Maryland, οι ακόλουθες ποσότητες ισοφλαβονών σόγιας που καταναλώνονται καθημερινά έχουν προταθεί για την αντιμετώπιση διαφόρων προβλημάτων υγείας: υψηλή χοληστερόλη, 50 mg, υγεία αιμοφόρων αγγείων και μείωση της αρτηριακής πίεσης, 40 mg έως 80 mg, Mg και θερμές λάμψεις, 40 mg έως 80 mg. Το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ αναφέρει μία τυποποιημένη δοσολογία 40 mg έως 80 mg ημερησίως, ανάλογα με την πάθηση.

Το οιστρογόνο μπορεί να διεγείρει την ανάπτυξη καρκίνου του μαστού και καρκινικών κυττάρων της μήτρας. Λόγω της οιστρογονικής δραστηριότητας των ισοφλαβονών, υπάρχει κάποια ανησυχία σχετικά με τη χρήση των ισοφλαβονών εάν έχετε επί του παρόντος ή είχατε στο παρελθόν αυτούς τους ορμονικά ευαίσθητους καρκίνους. Σύμφωνα με την UPMC, η έρευνα δείχνει ότι το οιστρογόνο στη σόγια δεν φαίνεται να παρουσιάζει τους ίδιους κινδύνους με το οιστρογόνο στο σώμα, αλλά τονίζει ότι δεν έχουν διεξαχθεί μελέτες μεγάλης κλίμακας που επιβεβαιώνουν αυτό το γεγονός. Για το λόγο αυτό, δεν πρέπει να συμπληρώνετε με ισοφλαβόνες χωρίς να μιλήσετε πρώτα με το γιατρό σας. Θα μπορούσαν επίσης να μειώσουν την αποτελεσματικότητα του ναρκωτικού καρκίνου του μαστού tamoxifen.

Η κατανάλωση προϊόντων σόγιας σε κανονικές ποσότητες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού φαίνεται να παρουσιάζει μικρό κίνδυνο. Η υπερβολική κατανάλωση εντούτοις, είτε σε τροφή είτε σε συμπλήρωμα, μπορεί να έχει αρνητικό ορμονικό αντίκτυπο στο αγέννητο παιδί σας. Το εάν η σόγια επηρεάζει αρνητικά τον θυρεοειδή αδένα σε άτομα με ασθενή λειτουργία δεν έχει τεκμηριωθεί. Μερικές μελέτες διαπίστωσαν ότι έχει μειωμένη λειτουργία του θυρεοειδούς, ενώ άλλοι διαπίστωσαν ότι δεν ασκούσε καμία επίδραση ή ακόμα και αύξηση της παραγωγής θυρεοειδούς ορμόνης. Η σόγια φαίνεται να έχει πολύπλοκη επίδραση στη λειτουργία του θυρεοειδούς. Εάν πάσχετε από υποθυρεοειδισμό, μιλήστε στο γιατρό σας εάν πρέπει ή όχι να συμπληρώσετε με ισοφλαβόνες.

Εκτός από τις δυνητικά αρνητικές αλληλεπιδράσεις του με την ταμοξιφαίνη, οι ισοφλαβόνες μπορεί επίσης να αλληλεπιδράσουν με άλλα φάρμακα. Λόγω της πιθανότητας να επηρεαστεί η απορρόφηση της θυρεοειδικής ορμόνης, θα πρέπει να λαμβάνετε συμπληρώματα ισοφλαβόνης και το φάρμακο αντικατάστασης ορμονών αρκετές ώρες μακριά, εφόσον ο γιατρός σας έχει εγκρίνει τη χρήση τους. Οι ισοφλαβόνες θα μπορούσαν ενδεχομένως να αλληλεπιδράσουν με το ορμονικό αντισυλληπτικό, αλλά η UPMC σημειώνει ότι η έρευνα δείχνει ότι δεν συμβαίνουν. Αυτά τα συμπληρώματα μπορεί επίσης να αλληλεπιδράσουν με τη φαρμακευτική αγωγή της οστεοπόρωσης raloxifene.

Προτεινόμενες δοσολογίες

Ισοφλαβόνες και καρκίνοι των γυναικών

Άλλες ανησυχίες σχετικά με τις ορμόνες

Αλληλεπιδράσεις φαρμάκων