Πονοκεφάλους από την κατανάλωση κρέατος

Περισσότερο από το 20% των γυναικών και το 10% των ανδρών παρουσίασαν ημικρανίες ή άλλους σοβαρούς πονοκεφάλους εντός τριμήνου το 2009, σύμφωνα με έρευνα της Εθνικής Συνέντευξης για την Υγεία. Αν και οι συνηθέστεροι παράγοντες, όπως το άγχος, το άγχος, η υπερβολική εργασία και ο ύπνος, δεν σχετίζονται με τη διατροφή, ορισμένα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένου του κρέατος, μπορούν να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν πονοκεφάλους σε μερικούς ανθρώπους. Εάν τα συμπτώματά σας είναι σοβαρά ή μακροχρόνια, ζητήστε οδηγίες από το γιατρό σας.

Αιτία και αποτέλεσμα

Η τυραμίνη είναι μια ουσία που παράγεται σε διάφορα τρόφιμα που μπορούν να προκαλέσουν ημικρανίες και πονοκεφάλους έντασης, οι οποίες επηρεάζουν έως 78% του γενικού πληθυσμού, σύμφωνα με το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Maryland. Πολυάριθμα κρέατα, συμπεριλαμβανομένων των κρέατος που έχουν υποστεί ζύμωση και έχουν αποθηκευτεί ελάχιστα, είναι ιδιαίτερα υψηλά σε τυραμίνη. Εάν είστε στα πρόθυρα ενός πονοκέφαλου, η κατανάλωση κρέατος πλούσιου σε τυραμίνη μπορεί να προκαλέσει την εμφάνισή του. Εάν έχετε ήδη ένα, το κρέας μπορεί να επιδεινώσει την ένταση ή την αντοχή των συμπτωμάτων σας.

Κρέατα που πρέπει να αποφεύγετε

Για να διατηρηθεί η χαμηλή πρόσληψη τυραμίνης, το Εθνικό Ίδρυμα Κεφαλαλγίας (NHF) συνιστά να αποφεύγονται ποικιλίες λουκάνικων που έχουν υποστεί ζύμωση, συμπεριλαμβανομένης της πεπερόνι, του σαλαμιού, του καλοκαιριού και του mortadella, και περιορίζοντας τα επεξεργασμένα κρέατα σε 4 ουγγιές ανά γεύμα. Εκτός από τα λουκάνικα, τα μεταποιημένα κρέατα περιλαμβάνουν χοτ-ντογκ, κρέας deli και μπέικον. Το μπέικον και άλλα σκληρυνθέντα κρέατα, όπως το ζαμπόν, περιέχουν ουσίες που ονομάζονται νιτρικά, τα οποία μπορεί επίσης να συμβάλλουν σε πονοκεφάλους όταν καταναλώνονται σε υπερβολικό βαθμό. Πρέπει επίσης να αποφεύγονται τα πιάτα με κρέας που περιέχουν τυρί, η οποία είναι μια άλλη κοινή αιτία που προκαλεί κεφαλαλγία.

Ασφαλείς εναλλακτικές λύσεις

Τα νωπά ψάρια, τα πουλερικά, τα κρέατα και τα αυγά έχουν χαμηλή τυραμίνη και είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν πονοκεφάλους, σύμφωνα με το NHF. Αν ανεχτείτε καλά τα γαλακτοκομικά προϊόντα, οι φρέσκες ποικιλίες, όπως το αποβουτυρωμένο και χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γάλα και το τυρί cottage, παρέχουν επιπλέον πηγές πρωτεϊνών χαμηλής τυραμίνης. Το γάλα σόγιας, το τυρί σόγιας, οι φακές και τα φασόλια, εκτός από τα φασόλια, είναι επίσης πλούσια σε πρωτεΐνες και χαμηλά σε τυραμίνη.

Πρόσθετες προτάσεις

Άλλες κοινές ασκήσεις πονοκεφάλου περιλαμβάνουν τη σοκολάτα, το κόκκινο κρασί, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα καρύδια, το φυστικοβούτυρο, την καφεΐνη και τα μπισκότα και τα ζυμωμένα τρόφιμα, όπως η ξινοκολατάκι, τα τουρσιά και οι κονσέρβες. Αν υποψιάζεστε ότι συγκεκριμένα τρόφιμα προκαλούν τα συμπτώματά σας, το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Maryland συνιστά να τα εξαλείψετε από τη διατροφή σας. Εάν τα συμπτώματά σας μειωθούν στη συνέχεια, μπορεί να αποφύγετε το να τα αποφεύγετε επ ‘αόριστον. Εάν πολλά τρόφιμα φαίνεται να συμβάλλουν στα συμπτώματά σας, αναζητήστε την επίβλεψη από έναν ειδικευμένο διαιτολόγο για να διασφαλίσετε ότι ικανοποιούνται οι διατροφικές σας ανάγκες.