Πώς επηρεάζει το αλκοόλ το pH του αίματος;

Ο ΡΗ είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη σχετική όξινη περιεκτικότητα του αίματος και άλλων υγρών που ονομάζονται διαλύματα. Στην κυκλοφορία του αίματος, το pH καθορίζεται εν μέρει από την παρουσία μιας ουσίας που ονομάζεται φωσφορικό. Όταν πίνετε αλκοόλ, προκαλεί αλλαγές στα επίπεδα φωσφορικών αλάτων που οδηγούν σε αύξηση του pH στο αίμα σας.

Κατανόηση του pH

Το ανθρώπινο αίμα είναι μια λύση, που σημαίνει ότι έχει συστατικά με ομοιόμορφη κατανομή εντός υγρού. Η κλίμακα pH, η οποία κυμαίνεται από 0 έως 14 μονάδες pH, μετρά τη συγκέντρωση ηλεκτρικά φορτισμένων ατόμων υδρογόνου, που ονομάζονται επίσης ιόντα υδρογόνου, μέσα στο αίμα σας ή σε οποιαδήποτε άλλη λύση. Οι μετρήσεις PH κάτω από το 7,0 υποδεικνύουν την παρουσία όξινου περιβάλλοντος αίματος, ενώ οι τιμές του ρΗ πάνω από 7,0 δείχνουν την παρουσία ενός αλκαλικού περιβάλλοντος. Μια ένδειξη ρΗ 7.0 δηλώνει την παρουσία ενός περιβάλλοντος ουδέτερου αίματος. Το κανονικό pH του ανθρώπινου αίματος είναι ελαφρώς αλκαλικό 7.4.

Νεφροί και φωσφορικό

Το αλκοόλ μεταβάλλει το pH του αίματός σας μεταβάλλοντας την ικανότητα των νεφρών σας να διατηρούν τα επίπεδα ηλεκτρικά φορτισμένων ατόμων ή ιόντων του αίματος ενός ορυκτού που ονομάζεται φωσφορικό. Υπό κανονικές συνθήκες, τα νεφρά σας ισορροπούν τα επίπεδα φωσφορικών ιόντων στο αίμα σας έναντι των επιπέδων σας με αρκετούς πρόσθετους τύπους ορυκτών ιόντων — συμπεριλαμβανομένου του νατρίου, καλίου, μαγνησίου και χλωριδίου — που επηρεάζουν άλλες πτυχές της υγείας του αίματός σας. Οι ανισορροπίες οποιασδήποτε από αυτές τις ουσίες μπορούν να υποβαθμίσουν σημαντικά την αποτελεσματικότητα του συνολικού μεταβολισμού του σώματός σας.

Διάφορες διαδρομές

Όταν πίνετε μια σχετικά αραιωμένη μορφή αλκοόλ, όπως η μπύρα, καταναλώνετε σημαντική ποσότητα νερού, μειώνοντας ταυτόχρονα την ικανότητα των νεφρών να απαλλαγούν αποτελεσματικά από το νερό, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Μοντάνα. Η επακόλουθη υπερφόρτιση υγρών και η αλλοίωση των επιπέδων φωσφορικών αλάτων προκαλεί μείωση της οξύτητας του αίματός σας, πράγμα που σημαίνει ότι το επίπεδο του pH σας αυξάνεται. Όταν πίνετε πιο συμπυκνωμένο αλκοόλ, αυξάνετε την ικανότητα των νεφρών να αποβάλλουν το νερό. Με τη σειρά σας, συγκεντρώνετε τα επίπεδα φωσφορικών στο αίμα σας, πράγμα που επίσης οδηγεί σε αύξηση του pH στο αίμα σας.

Σκέψεις

Ένα μόνο ποτό αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στην κανονική λειτουργία των νεφρών σας, αναφέρει το Πανεπιστήμιο της Montana. Εάν η προηγούμενη κατανάλωση αλκοόλ έχει βλάψει το συκώτι σας, οι βλαβερές συνέπειες του αλκοόλ στους νεφρούς σας θα αυξηθούν. Οι άνθρωποι είναι ευαίσθητοι στις αλλαγές στο pH του αίματος και τα επίπεδα pH πάνω από 7,8 ή κάτω από 6,8 μπορούν να σας σκοτώσουν. Υπό κανονικές συνθήκες, το σώμα σας χρησιμοποιεί φωσφορικό άλας σε ένα σύστημα χημικών απομονωτών που έχει σχεδιαστεί για να καταπολεμήσει τυχόν σημαντικές αλλαγές στο pH του αίματος. Ωστόσο, ιδιαίτερα το αλκοόλ μειώνει την αποτελεσματικότητα του ρυθμιστικού συστήματος. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις συνέπειες της κατανάλωσης οινοπνεύματος από το νεφρό και το pH.