Πώς λειτουργεί η λεκιθίνη στο σώμα;

Οι ρόλοι του Lecithin κυμαίνονται από τη σύνθεση καλής χοληστερόλης στη ρύθμιση της καρδιακής σας συχνότητας. Κάθε κύτταρο στο σώμα σας εξαρτάται από τη λεκιθίνη για τη δομή και τη λειτουργία του. Η λεκιθίνη στην εργασία μέσα στο σώμα σας είναι επίσης γνωστή με το χημικό της όνομα, φωσφατιδυλοχολίνη. Εάν αγοράζετε συμπληρώματα λεκιθίνης, ελέγξτε τις ετικέτες, επειδή η ποσότητα φωσφατιδυλοχολίνης που περιέχουν κυμαίνεται από 20% έως 90%, σύμφωνα με το ινστιτούτο Linus Pauling.

Κάθε κύτταρο στο σώμα σας περικλείεται σε μια μεμβράνη που σχηματίζει ένα δομικό φράγμα και ρυθμίζει τις κυτταρικές λειτουργίες. Η μεμβράνη κατασκευάζεται με μια ποικιλία λιπιδίων, αλλά η λεκιθίνη είναι ένα κύριο συστατικό. Η λεκιθίνη δημιουργεί φυσικά μια μεμβράνη δύο στρωμάτων, η οποία είναι σημαντική επειδή παρέχει σταθερότητα και αγκυρώνει άλλα συστατικά μέρη της μεμβράνης. Μπορεί επίσης να μετατραπεί σε άλλα λιπίδια που βοηθούν στη μεταφορά μορίων όπως η γλυκόζη κατά μήκος της μεμβράνης.

Η πρωτεΐνη και η λεκιθίνη συνεργάζονται για την κατασκευή λιποπρωτεϊνών. Οι λιποπρωτεΐνες περιβάλλουν τα λιπίδια, όπως η χοληστερόλη, και τα περιβάλλουν σε μια συσκευασία που μπορεί να μεταφερθεί μέσω της κυκλοφορίας του αίματός σας. Η λεκιθίνη πρέπει να είναι διαθέσιμη στο ήπαρ για να παράγει λιποπρωτεΐνες πολύ χαμηλής πυκνότητας ή VLDL που μεταφέρουν λίπη στην κυκλοφορία του αίματος. Αν έχετε χαμηλή λεκιθίνη, τα λίπη μπορεί να δημιουργηθούν στο συκώτι σας. Το σώμα σας χρησιμοποιεί επίσης λεκιθίνη για την παραγωγή λιποπρωτεϊνών υψηλής πυκνότητας ή HDL, σύμφωνα με τη βιβλιοθήκη λιποειδών AOCS. Οι HDL είναι καλύτερα γνωστές ως καλή χοληστερόλη επειδή βοηθούν στην απομάκρυνση της χοληστερόλης από την κυκλοφορία του αίματός σας.

Το σώμα σας χρησιμοποιεί χολίνη, απαραίτητη θρεπτική ουσία, για τη σύνθεση λεκιθίνης. Αλλά η διαδικασία λειτουργεί επίσης αντίστροφα, οπότε η λεκιθίνη μπορεί να μεταβολιστεί για να απελευθερώσει την χολίνη όπως απαιτείται. Χρειάζεται χολίνη για την παραγωγή του νευροδιαβιβαστή ακετυλοχολίνη, μια χημική ουσία που εμπλέκεται στη μάθηση και τη μνήμη. Η ακετυλοχολίνη υποστηρίζει επίσης τη λειτουργία των νεύρων έξω από τον εγκέφαλό σας και ελέγχει τον καρδιακό ρυθμό, την πέψη και τη λειτουργία της ουροδόχου κύστης, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Lundbeck.

Η χολίνη θεωρείται απαραίτητη θρεπτική ουσία επειδή πρέπει να έρθει από τη διατροφή σας. Ωστόσο, η χολίνη στην τροφή υπάρχει με τη μορφή φωσφατιδυλοχολίνης ή λεκιθίνης. Ως αποτέλεσμα, τα τρόφιμα υψηλής χολίνης είναι επίσης συνήθως υψηλά σε λεκιθίνη. Το συκώτι βοδινού είναι μια από τις καλύτερες πηγές λεκιθίνης, αλλά περιέχει μια ανθυγιεινή ποσότητα χοληστερόλης. Τα αυγά είναι καλές πηγές και οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι μπορούν να φάνε μέχρι ένα αυγό ημερησίως χωρίς να αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, αναφέρει η Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ. Άλλες πηγές περιλαμβάνουν τον γάδο, τη γαρίδα, τον σολομό, το βόειο κρέας, τα λάχανα Βρυξελλών και το μπρόκολο. Θα πάρετε επίσης λεκιθίνη από φύτρο σιταριού, γάλα, φυστικέλαιο, σόγια και προϊόντα σόγιας.

Κατασκευάζει μεμβράνες κυττάρων

Δημιουργεί λιποπρωτεΐνες

Πηγή προέλευσης χολίνης

Πηγές λεκιθίνης