Πώς να φάνε τα κινέζικα φρούτα φανάρι

Το Physalis alkekengi, επίσης γνωστό ως κινέζικο φανάρι, είναι μέρος της οικογένειας Nightshade και γενικά χρησιμοποιείται ως διακοσμητικό φυτό λόγω του κόκκινου φλοιού του λουλουδιού. Αυτό το εργοστάσιο είναι ιθαγενές σε ολόκληρη την Ασία και τη Νότια Ευρώπη. Κλεισμένο στο κόκκινο φανάρι λουλούδι είναι ένα μικρό μούρο, το οποίο είναι ελαφρώς κίτρινο και έχει μια γεύση παρόμοια με μια γλυκιά ντομάτα. Αυτό το μούρο είναι δύσκολο να βρεθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες και μπορεί να είναι διαθέσιμο μόνο στα καταστήματα ειδών ή στις αγροτικές αγορές την άνοιξη. Παρά το περίεργο περίβλημα από χαρτί, τα κινέζικα φρούτα φανάρι είναι αρκετά απλά για φαγητό και χρήση στη μαγειρική.

Διαλέξτε τα μούρα μόνο όταν το φλοιό μετατραπεί σε χρώμα μπεζ ή κρεμ. Εάν το επιλέξετε, ενώ το λουλούδι είναι ακόμα έντονο κόκκινο, το μούρο θα είναι πολύ ξινό για να φάει ή να χρησιμοποιήσει. Αυτά τα φρούτα είναι πλούσια σε βιταμίνη Α και C, καθώς και φωσφόρο, ασβέστιο και σίδηρο.

Τραβήξτε το φλοιό για να αποκαλύψετε το κιτρινωπό μούρο. Μπορείτε να το φάτε ακριβώς από το στέλεχος σαν σνακ, παρόμοιο με τα σταφύλια. Σύμφωνα με τον C. Mishra στις “Εφαρμογές Βιοτεχνολογίας”, αυτά τα μούρα μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση του μεταβολισμού και να έχουν διουρητικό και καθαρτικό αποτέλεσμα. Είναι επίσης πλούσια σε πηκτίνη – ένα πολύπλοκο υδατάνθρακα που μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας.

Κόψτε τα μούρα ως αντικαταστάτη για τις ντομάτες κεράσι σε σαλάτες και ως γαρνιτούρα. Λόγω της παρόμοιας γεύσης, τα μούρα φανάρι κάνουν εξαιρετικές υποκαταστάσεις για τις μικρές ντομάτες σε μια σειρά από πιάτα. Τα κινέζικα φρούτα φανάρι περιέχουν την ισχυρή αντιοξειδωτική δισμουτάση υπεροξειδίου, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ασθενειών που σχετίζονται με οξειδωτικά, όπως η αρθρίτιδα, αν και είναι απαραίτητη περαιτέρω έρευνα.

Χρησιμοποιήστε τα άπακλα πράσινα μούρα για μια πλήρωση πίτας γεμίζοντας μια κρούστα πίτας με 4 φλιτζάνια κινεζικά φρούτα φανάρι και ζάχαρη για να δοκιμάσετε. Αν και πολύ ξινό για να φάει ωμά, το μαγείρεμα αυτά τα μούρα με τη ζάχαρη τους μαλακώνει και τους δίνει μια πιο γευστική γεύση.

Αντικαταστήστε τα κινέζικα φρούτα για τα βακκίνια σε μια πικάντικη σάλτσα για ζευγάρωμα με γαλοπούλα, χοιρινό, ψάρι ή άλλο κρέας. Προσθέστε 1 κουταλιά της σούπας. Ζάχαρη για κάθε ½ φλιτζάνι μούρα και μια μικρή βουτιά νερού σε μια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά για περίπου 15 λεπτά. Μόλις τα μούρα είναι μαλακά, μπορείτε να ταρέψετε το μείγμα με ένα κρεμμύδι ή βότανο της επιλογής σας. Μπορεί να θέλετε να προσθέσετε τη ζάχαρη αφού τα μούρα τελειώσουν το μαγείρεμα για να αποφύγετε να κάνετε τη σάλτσα πολύ γλυκιά.