Το πρόσωπό σας ξεσπώνει όταν μείνετε έγκυος;

Μόλις περιμένουν, οι γυναίκες μπορούν επίσης να αναμένουν ανεπιθύμητες αλλαγές στο δέρμα τους όπως τα ραγάδες, το μέλασμα, οι κιρσές και οι ετικέτες του δέρματος. Οι ορμονικές αλλαγές μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε μια κοινή πάθηση του δέρματος που συσχετίζεται συχνότερα με τα εφηβικά χρόνια: ακμή. Το πρόσωπό σας μπορεί να ξεσπάσει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης · ωστόσο, οι απλές στρατηγικές στο σπίτι μπορούν να σας βοηθήσουν να μειώσετε τα σπυράκια.

Ορμόνες

Mayo Κλινική δερματολόγο Lawrence E. Gibson δηλώνει ότι η ακμή που παίρνετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν διαφέρει από οποιοδήποτε άλλο τύπο ακμής. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το σώμα σας παράγει ορμόνες που επιδεινώνουν την παραγωγή πετρελαίου στο δέρμα σας. Οι γυναίκες μπορεί επίσης να εμφανίσουν ακμή ενηλίκων λόγω ορμονικών διακυμάνσεων που σχετίζονται με τις περιόδους της εμμήνου ρύσεως ή όταν ξεκινούν ή σταματούν να χρησιμοποιούν χάπια ελέγχου των γεννήσεων. Η υπερβολική αιτία του πετρελαίου προκαλείται από τις ορμονικές αλλαγές, τα νεκρά κύτταρα του δέρματος που ρίχνονται στα θυλάκια των τριχών σας και τα βακτήρια που απαντώνται φυσικά στο δέρμα σας είναι οι τρεις παράγοντες που συμβάλλουν στην ακμή.

Ακμή

Η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας εξηγεί πώς συμβαίνουν τα διαλείμματα. Τα νεκρά κύτταρα του δέρματος μέσα στα τριχοθυλάκια σας συνδυάζονται με την υπερβολική ποσότητα πετρελαίου για να σχηματίσουν ένα βύσμα μέσα στους πόρους σας. Τα βακτήρια μπορεί επίσης να παγιδευτούν στο εσωτερικό του πόρου και να προκαλέσουν φλεγμονή, κόκκινη βλάβη. Η φλεγμονή που εμφανίζεται βαθιά μέσα στον πόρο μπορεί να οδηγήσει σε μια οδυνηρή κύστη ή οζίδιο.

Λύσεις

Εάν το πρόσωπό σας ξεσπάσει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η Αμερικανική Ένωση Εγκυμοσύνης (APA) συνιστά να πλένετε καθημερινά το πρόσωπό σας με ένα καθαριστικό χωρίς άρωμα κάθε πρωί και βράδυ. Ένα ήπιο στυπτικό μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση του πλεονάσματος πετρελαίου από το πρόσωπό σας, ωστόσο, αποφύγετε σκληρά στυπτικά που μπορεί να περιέχουν φάρμακα που πρέπει να αποφεύγουν οι έγκυες γυναίκες. Συνεχίστε με μια ενυδατική κρέμα χωρίς πετρέλαιο. Ο Γκίμπσον δηλώνει ότι η φροντίδα των μαλλιών σας και η απομάκρυνση των ματιών από το πρόσωπό σας μπορεί επίσης να είναι χρήσιμη, όπως και τα καλλυντικά χωρίς πετρέλαιο. Ορισμένα τοπικά φάρμακα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως θεραπεία δεύτερης γραμμής για την ακμή που εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης · εντούτοις, γενικά αποφεύγονται τα φάρμακα από το στόμα.

Προφυλάξεις

Ορισμένες θεραπείες ακμής δεν είναι κατάλληλες για έγκυες γυναίκες, καθώς μπορούν να βλάψουν το αγέννητο παιδί σας. Μερικά από αυτά τα φάρμακα περιλαμβάνουν από του στόματος τετρακυκλίνες και ισοτρετινοΐνη, καθώς και τοπικά ρητινοειδή. Εάν δεν μπορείτε να πάρετε την ακμή σας υπό έλεγχο ενώ περιμένετε, μιλήστε με τον θεράποντα ιατρό σας ή έναν δερματολόγο για τις ασφαλέστερες θεραπευτικές σας επιλογές.