Φαρμακευτική αλληλεπίδραση μεταξύ λιθίου και καφεΐνης

Το λίθιο είναι ένα αντι-μανιακό φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία και την πρόληψη επεισοδίων μανίας σε ασθενείς με διπολική διαταραχή, μια κατάσταση που προκαλεί επεισόδια κατάθλιψης και επεισόδια μανίας. Το λίθιο χρησιμοποιείται επίσης για τη θεραπεία της σχιζοφρένειας και της σοβαρής κατάθλιψης. Το λίθιο λειτουργεί μειώνοντας τις μη φυσιολογικές δραστηριότητες στον εγκέφαλο, σύμφωνα με το MedlinePlus. Οι ασθενείς θα πρέπει να γνωρίζουν ότι τα καφεϊνούχα ποτά αλληλεπιδρούν με το λίθιο.

Οι ασθενείς που λαμβάνουν λίθιο θα πρέπει να αποφεύγουν την υπερβολική πρόσληψη καφεϊνούχων ποτών, σύμφωνα με την Εθνική Συμμαχία για την Ψυχική Ασθένεια. Η πρόσληψη καφεΐνης μπορεί να μειώσει τα επίπεδα λιθίου στο αίμα και να οδηγήσει σε μειωμένες θεραπευτικές επιδράσεις του φαρμάκου. Παραδείγματα καφεϊνούχων ποτών περιλαμβάνουν καφέ, τσάι, ανθρακούχα ποτά, σοκολατούχο γάλα, κακάο και ενεργειακά ποτά. Το τσάι ή ο καφές χωρίς καφεΐνη περιέχουν επίσης μικρές ποσότητες καφεΐνης.

Το λίθιο είναι διαθέσιμο με τη μορφή δισκίων, δισκίων παρατεταμένης αποδέσμευσης, καψουλών και υγρών. Τα δισκία, οι κάψουλες και τα υγρά λαμβάνονται συνήθως τρεις έως τέσσερις φορές την ημέρα, σύμφωνα με το MedlinePlus. Τα δισκία παρατεταμένης αποδέσμευσης λαμβάνονται δύο έως τρεις φορές την ημέρα. Τα δισκία παρατεταμένης αποδέσμευσης πρέπει να καταπίνονται ολόκληρα χωρίς μάσημα για να αποφεύγεται η απελευθέρωση υπερβολικής ποσότητας φαρμάκων στην κυκλοφορία του αίματος. Οι ασθενείς θα πρέπει να πίνουν επιπλέον υγρά ενώ λαμβάνουν λίθιο επειδή η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει τοξικότητα λιθίου. Η μειωμένη πρόσληψη νατρίου μπορεί επίσης να προκαλέσει τοξικότητα λιθίου.

Οι ασθενείς που λαμβάνουν λίθιο μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα όπως απώλεια όρεξης, αέρια, φούσκωμα, πόνος στο στομάχι, δυσπεψία, ξηροστομία, λεπτές χεριών, ανησυχία, υπερβολική σιελόρροια, πρησμένα χείλη, πόνος στη γλώσσα, αλλοιωμένη αίσθηση γεύσης, ακμή, , Απώλεια μαλλιών, δυσκοιλιότητα, αδυναμία, έλλειψη συντονισμού και κνησμός του δέρματος. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες του λιθίου περιλαμβάνουν ψευδαισθήσεις, κρίσεις, ακραία δίψα και σοβαρό εμετό και διάρροια. Οι ασθενείς θα πρέπει να αναζητούν άμεση ιατρική βοήθεια εάν παρατηρήσουν αυτές τις ανεπιθύμητες ενέργειες.

Οι ασθενείς με διπολική διαταραχή εμφανίζουν τόσο φάσεις μανίας όσο και κατάθλιψη. Κατά τη διάρκεια της μανιακής φάσης, οι ασθενείς εμφανίζουν συμπτώματα όπως υπερκινητικότητα, ομιλία, αγωνιστικές σκέψεις, μειωμένη ανάγκη για ύπνο, κακή κρίση, επιθετικότητα, θυμό, φουσκωμένη αυτοεκτίμηση και απερίσκεπτη συμπεριφορά. Τα συμπτώματα που σχετίζονται με την κατάθλιψη περιλαμβάνουν αίσθημα θλίψης, χαμηλή αυτοεκτίμηση, αϋπνία ή υπερχείλιση, απώλεια ενδιαφέροντος για ευχάριστες δραστηριότητες και αυτοκτονικές σκέψεις.

Καφεΐνη και λίθιο

Διοίκηση λιθίου

Παρενέργειες του λιθίου

Συμπτώματα της διπολικής διαταραχής