Πώς το ύψος της έδρας του ποδηλάτου επηρεάζει τα γόνατα;

Πολλά εξαρτήματα ποδηλάτων μπορούν να επηρεάσουν τα γόνατά σας και το κάθισμα ή η σέλα σας είναι μόνο ένα από αυτά τα εξαρτήματα. Σύμφωνα με τον καθυστερημένο μηχανικό μηχανικό Sheldon Brown, το σωστό ύψος καθίσματος ποδηλάτου μπορεί να βελτιώσει την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητά σας, ενώ τα λανθασμένα ύψη των καθισμάτων σας αναγκάζουν να χρησιμοποιήσετε τη δύναμή σας αναποτελεσματικά και να οδηγήσετε σε πόνο στο γόνατο, στα πόδια και στην πλάτη.

Τύποι

Μια υψηλή θέση καθίσματος σας αναγκάζει να γκρεμίσετε τους γοφούς σας από τη μια πλευρά στην άλλη, ώστε να μπορείτε να επεκτείνετε κάθε πόδι στο κάτω μέρος της περιστροφής του πεντάλ. Μια χαμηλή σέλα σας αναγκάζει να κρατάτε τα γόνατά σας λυγισμένα ανά πάσα στιγμή. Ωστόσο, τα ανθρώπινα πόδια είναι ισχυρότερα όταν είναι σχεδόν ίσια, όχι όταν κάμπτονται ή όταν τα γόνατα είναι κλειδωμένα ευθεία. Η οδήγηση σε μια από τις ακραίες θέσεις καθισμάτων σας κρατά από την επίτευξη της μέγιστης δύναμης οδήγησης.

Υπάρχοντα

Όταν η σέλα σας είναι πολύ χαμηλή, οι δυνάμεις στο γόνατο ή στην επιγονατίδα βλάπτουν το χόνδρο της και προκαλούν πόνο στον πόνο. Αυτός ο πόνος συχνά αισθάνεται σαν να βρίσκεται ακριβώς κάτω από το γόνατο. Όταν η σέλα σας είναι πολύ υψηλή, ενδέχεται να υπερκεράσετε το γόνατό σας, προκαλώντας ερεθισμό στη λαθραία μπάντα ή στο μπροστινό ή πίσω μέρος της επιγονατίδας σας. Η λαθραία μπάντα, ή το ITB, τρέχει έξω από το πόδι σας από το ilium σας, μέρος της πυελικής περιοχής, κάτω από το γόνατό σας. Με τραυματισμούς ITB, αισθάνεστε πόνο πάνω ή κάτω από το γόνατό σας από το ITB που τρίβεται ενάντια σε αυτό. Ο πόνος είναι απότομος και διακεκομμένος στην αρχή, αλλά μπορεί να εξελιχθεί σε ένα σταθερό θαμπό πόνου αν δεν αντιμετωπιστεί.

Λύση

Μια προσαρμοσμένη μοτοσικλέτα στο ποδήλατο ή στην κλινική σπορ φαρμάκων μπορεί να οδηγήσει στο σωστό ύψος καθίσματος. Εργασία με έναν φίλο στο σπίτι, μπορείτε επίσης να κάνετε προσαρμογές στο ύψος του καθίσματος σας. Σταθείτε σε μια πόρτα με το ποδήλατό σας και τοποθετήστε το ποδήλατό σας, χρησιμοποιώντας το πλαίσιο της πόρτας για ισορροπία. Βάλτε τα πόδια σας στα πεντάλ και πετάξτε προς τα πίσω μέχρι το ένα πόδι να βρίσκεται στο κάτω μέρος της περιστροφής του πεντάλ. Έχετε το φίλο σας να εξετάσει τη γωνία πόδι σας, η γωνία του πίσω μέρος του γόνατος σας πρέπει να είναι 25 έως 30 βαθμούς. Αφαιρέστε το ποδήλατο και πραγματοποιήστε τις απαραίτητες προσαρμογές.

Expert Insight

Δρ. Ο Τσαντ Ασπούλντ και ο Πάτρικ Στ. Πιέρ, γράφοντας για το «Ο γιατρός και η αθλητική ιατρική», σημειώνουν ότι μία αιτία του ITB και του οπίσθιου πόνου στο γόνατο είναι το ανώμαλο μήκος των ποδιών. Το ύψος της σέλας μπορεί να συνεισφέρει, καθώς το μικρότερο σκέλος πρέπει να φτάσει πιο μακριά στο πεντάλ. Μπορείτε να λύσετε αυτό το πρόβλημα προσθέτοντας ύψος στο πεντάλ ή τοποθετώντας ένα μικρότερο στρόφαλο στο πλάι του βραχύτερου ποδιού.

Προειδοποίηση

Σύμφωνα με την Αυστραλιανή Ένωση Φυσικοθεραπείας, μπορείτε επίσης να εξαλείψετε τον πόνο ή την ταλαιπωρία του γόνατου, αλλάζοντας το μήκος του μανιβέλας, τη θέση του ποδιού στα πετάλια και την θέση εμπρός-πίσω της σέλας σας. Ωστόσο, εάν ο πόνος επιμένει, συμβουλευτείτε έναν γιατρό με εξειδίκευση στην αθλητική ιατρική.