Τη δυσανεξία στη γλουτένη και τα νεφρά

Κανονικά το ανοσοποιητικό σας σύστημα σας προστατεύει από την ασθένεια. Αλλά εάν έχετε μια αυτοάνοση διαταραχή, το ανοσοποιητικό σας σύστημα προσβάλλει τα υγιή όργανα και τους ιστούς σας πιστεύοντας ότι είναι εισβολείς. Η δυσανεξία στη γλουτένη είναι μια αυτοάνοση διαταραχή που επηρεάζει την πεπτική σας οδό. Ο ίδιος ανοσοδιαμεσολαβητής που προκαλεί δυσανεξία στη γλουτένη μπορεί επίσης να είναι υπεύθυνος για τη νεφροπάθεια ανοσοσφαιρίνης Α, μια αυτοάνοση διαταραχή που επηρεάζει τα νεφρά σας.

Αδιαλλαξία γλουτένης

Η δυσανεξία στη γλουτένη είναι επίσης γνωστή ως κοιλιοκάκη. Εάν έχετε δυσανεξία στη γλουτένη και τρώτε τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη, το σώμα σας αντιδρά επιτιθέμενος στο λεπτό έντερο, προκαλώντας φλεγμονή και βλάβη. Η βλάβη επηρεάζει επίσης την ικανότητα του σώματός σας να απορροφά θρεπτικά συστατικά, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε υποσιτισμό. Η δυσανεξία στη γλουτένη είναι γενετική και προκαλείται συχνά από στρες όπως εγκυμοσύνη, χειρουργική επέμβαση, ιογενή λοίμωξη ή σοβαρό συναισθηματικό στρες. Η δυσανεξία στη γλουτένη είναι ανίατη, αλλά μπορείτε να τη διαχειριστείτε αποφεύγοντας όλα τα τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη.

Νεφρά

Εκτός από το γεγονός ότι επηρεάζει το πεπτικό σας σύστημα, η δυσανεξία στη γλουτένη μπορεί επίσης να προκαλέσει νεφρικά προβλήματα. Ανοσοσφαιρίνη Μια νεφροπάθεια είναι μια κατάσταση στην οποία ένα αντίσωμα που ονομάζεται ανοσοσφαιρίνη Α, ή IgA, συσσωρεύεται στα νεφρά σας, εμποδίζοντας το να φιλτράρει απόβλητα, ηλεκτρολύτες και νερό από το αίμα σας. Μπορεί επίσης να προκαλέσει το σώμα σας να διαχέει πρωτεΐνες και αίμα στα ούρα σας, να αυξήσει την αρτηριακή σας πίεση και να προκαλέσει οίδημα στα άκρα σας. Με την πάροδο του χρόνου, η νεφροπάθεια IgA μπορεί τελικά να προκαλέσει την αποτυχία των νεφρών σας. Όπως η δυσανεξία στη γλουτένη, η νεφροπάθεια IgA δεν μπορεί να θεραπευτεί, αλλά μπορείτε να επιβραδύνετε την πρόοδο της βλάβης με φαρμακευτική αγωγή. Αποφεύγοντας αλλεργιογόνα τροφίμων, όπως η γλουτένη, βοηθά επίσης.

Δίαιτα χωρίς γλουτένη

Μια δίαιτα χωρίς γλουτένη μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τόσο τη δυσανεξία στη γλουτένη όσο και οποιαδήποτε νεφρικά προβλήματα που σχετίζονται με τις αλλεργίες σας. Σε μια δίαιτα χωρίς γλουτένη πρέπει να αποφύγετε όλες τις τροφές που περιέχουν γλουτένη, η οποία περιλαμβάνει προϊόντα που παρασκευάζονται με ή περιέχουν σίτο, σίκαλη ή κριθάρι. Αυτά τα προϊόντα περιλαμβάνουν τα περισσότερα ψωμιά, ζυμαρικά, δημητριακά και σνακ. Πρέπει επίσης να αποφύγετε μια σειρά από επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως κρέατα γεύματος, λουκάνικα, μαρμελάδες, μίγματα ρυζιού, σούπες, σάλτσα σόγιας και λαχανικά σε σάλτσες τυριού. Η προσεκτική ανάγνωση της ετικέτας μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε τα τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη, ώστε να τα εξαλείψετε από τη διατροφή σας.

Πρόσθετες διαιτητικές συστάσεις

Εάν η δυσανεξία στη γλουτένη έχει επηρεάσει τα νεφρά σας, μπορεί να χρειαστεί να κάνετε πρόσθετες αλλαγές στη διατροφή σας για να βοηθήσετε στη διατήρηση της λειτουργίας των νεφρών. Εκτός από την εξάλειψη της γλουτένης, θα πρέπει επίσης να περιορίσετε την πρόσληψη νατρίου. Ο περιορισμός του αλατιού σημαίνει να μην το προσθέτετε στα τρόφιμά σας και να περιορίζετε την πρόσληψη τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, όπως γρήγορο φαγητό, σούπες, τσιπς και καρυκεύματα. Μπορεί επίσης να χρειαστεί να περιορίσετε την πρόσληψη πρωτεϊνών. Σε μερικές περιπτώσεις, οι γιατροί μπορεί να συστήσουν μια χορτοφαγική διατροφή για να βοηθήσουν στη θεραπεία της νεφροπάθειας του IgA.