Απομάκρυνση κηρού αυτιών στο σπίτι: λάδι

Το ελαιόλαδο είναι ένα κοινό φάρμακο για την αφαίρεση του κεριού ή του κεριού. Το κερί είναι κανονικά παρόν στο αυτί, που ενεργεί για την προστασία του εσωτερικού σας αυτιού από βακτήρια ή ερεθιστικές ουσίες όπως σκόνη ή συντρίμμια. Επίσης, ευθυγραμμίζει τις μεμβράνες των αυτιών, προστατεύοντας το αυτί σας από τις λοιμώξεις που προκαλούν το νερό. Αλλά πάρα πολύ αυτί μπορεί να συνδέσει το αυτί, να παρεμβαίνει στην ακοή και να προκαλέσει πόνο και δυσφορία – και χρησιμοποιώντας σταγόνες ελαιολάδου ή άλλες ουσίες για να μαλακώσει αυτό το κερί μπορεί να είναι μια αποτελεσματική θεραπεία στο σπίτι.

Σταγόνες για τα αυτιά

Οι μικροσκοπικές τρίχες ή τα ακροφύσια στο εξωτερικό αυτί, μαζί με τις κανονικές κινήσεις των γνάθων, οδηγούν το σκουλαρίκι αργά προς το άνοιγμα του αυτιού καθώς βγαίνει από το αυτί σας. Τα άτομα που φορούν ακουστικά βαρηκοΐας, συχνά φορούν ακουστικά ή άτομα που έχουν μικρά κανάλια αυτιού ή υπερβολική ακρολοφία είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από ακαθαρσίες κεραμοειδούς – τη συσσώρευση του κεφαλής του αυτιού που σκληραίνει και σφίγγει το κανάλι του αυτιού · Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Ωτορινολαρυγγολογίας -Ανθρώπινο χειρουργείο του προστάτη και του αυχένα (AAO-HNSF), η κερατοειδής πρόσκρουση συνήθως ανταποκρίνεται καλά σε σταγόνες ελαίου, γλυκερίνης, εμπορικών σταγόνων ή υπεροξειδίου του υδρογόνου. Μόλις μαλακώσει, το ακουστικό κερί συνήθως διασπάται σε μικρότερα κομμάτια, συχνά γλιστρώντας στην εξωτερική άκρη του αυτιού σας, όπου μπορείτε εύκολα και με ασφάλεια να το σκουπίζετε με έναν ιστό ή ένα μαλακό πανί. Οι σταγόνες συνιστώνται για μικρές έως μέτριες ποσότητες κεριού – μεγαλύτερες ποσότητες μπορεί να απαιτούν άρδευση ή χειροκίνητη αφαίρεση.

Αποτελεσματικότητα

Η έρευνα έχει προσπαθήσει να προσδιορίσει, μέχρι στιγμής όχι πολύ επιτυχώς, ποιος τύπος πτώσης αυτιών είναι ο πιο αποτελεσματικός για το κερί. Μια μελέτη δοκιμαστικών σωλήνων, που δημοσιεύθηκε στο τεύχος Ιουλίου 2007 του British Journal of Nursing, αξιολόγησε την ικανότητα του ελαιολάδου, του όξινου ανθρακικού νατρίου, της ουρίας-υπεροξειδίου του υδρογόνου και του απεσταγμένου ύδατος να αποσυνθέσει το κερί. Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι το απεσταγμένο νερό – ο έλεγχος – ήταν το πιο αποτελεσματικό και το ελαιόλαδο απέτυχε να σπάσει το κέλυφος earwax ακόμη και μετά από 24 ώρες. Ωστόσο, μια έκθεση του Ιανουαρίου 2009 που δημοσιεύτηκε στο “Cochrane Database of Systematic Reviews” αξιολόγησε την έρευνα που συνέκρινε την αποτελεσματικότητα πολλών μαλακτικών ματιών, συμπεριλαμβανομένου του ελαιολάδου, και διαπίστωσε ότι ενώ χρησιμοποιούσε στάχυα ήταν καλύτερη από ότι καμία θεραπεία, Αποδεικτικά στοιχεία που προτείνουν ένα είδος πτώσης αυτιού πάνω από ένα άλλο.

Βήματα

Αν και υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα οποιωνδήποτε συγκεκριμένων σταγόνων για το αυτί, το ελαιόλαδο – όσο είναι το ίδιο ή πιο δροσερό από τη θερμοκρασία του σώματος – δεν αποτελεί επιβλαβή θεραπεία. Ξεκινήστε τοποθετώντας το ελαιόλαδο σε θερμοκρασία δωματίου σε σταγονόμετρο. Στη συνέχεια, βάλτε λίγες σταγόνες ελαιόλαδο στο προσβεβλημένο αυτί δύο φορές την ημέρα για 3 έως 4 ημέρες και βάλτε στην πλευρά σας για αρκετά λεπτά για να επιτρέψετε στο λάδι να διεισδύσει πιο βαθιά στο κερί. Μετά την τελευταία προγραμματισμένη σας θεραπεία και, εάν είναι απαραίτητο, για να βγάλετε το κερί έξω, χρησιμοποιήστε μια σύριγγα βολβών για να ψεκάσετε απαλά το ζεστό νερό στο αυτί για να ενθαρρύνετε το λιπαρό κερί να πέσει από το αυτί.

Συμβουλές

Το Earwax είναι μια χρήσιμη ουσία και σύμφωνα με το AAO-HNSF, το κερί δεν χρειάζεται να αφαιρεθεί εκτός εάν το αυτί σας είναι συμπαγές. Τα σημάδια απόφραξης του αυτιού περιλαμβάνουν δακτύλιο στο αυτί σας, πόνο στο αυτί, αίσθηση πληρότητας στο αυτί σας και μερική ή πλήρη απώλεια ακοής. Εάν η θεραπεία στο σπίτι δεν μειώνει τα συμπτώματά σας, επικοινωνήστε με το γιατρό σας για συμβουλές.

Προειδοποιήσεις

Αποφύγετε τη χρήση βαμβακερών επιχρισμάτων για να καθαρίσετε τα αυτιά σας, καθώς αυτά μπορεί να ωθήσουν το ακουστικό στο κανάλι του αυτιού σας και να κάνουν χειρότερη την πρόσκρουσή σας. Αποφύγετε επίσης τη χρήση εργαλείων για να καθαρίσετε χειροκίνητα τα αυτιά σας, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμό. Τα κεριά των αυτιών θεωρούνται αναποτελεσματικά και οι συσκευές εκτόξευσης νερού θέτουν σε κίνδυνο τον τραυματισμό του αυτιού και δεν συνιστώνται. Συζητήστε με το γιατρό σας αν χρειάζεστε συμβουλές σχετικά με τη θεραπεία της κερατινοειδούς πρόσκρουσης. Αν υποψιάζεστε ότι έχετε λοίμωξη στο αυτί ή διάτρητο τύμπανο – που χαρακτηρίζεται από οξύ πόνο και μερικές φορές παροχέτευση ή ζάλη – επισκεφθείτε το γιατρό σας.