Το αέριο και το φούσκωμα και το αυξημένο στομάχι μετά από να φάει το μεσημεριανό γεύμα

Το μεσημεριανό γεύμα είναι ένα σημαντικό γεύμα, δίνοντάς σας τη σωστή διατροφή και ενέργεια για να συνεχίσετε την ημέρα σας. Το αέριο, η φούσκωμα και η διαστολή του στομάχου μετά από το γεύμα μπορεί να αποσπά την προσοχή και να ενοχλούν, ειδικά αν είστε στη δουλειά. Η άρση του προβλήματος μπορεί να είναι τόσο απλή όσο η προσαρμογή του τρόπου ή του τι τρώτε. Εάν το πρόβλημα παραμένει, μπορεί να φταίει μια υποκείμενη πεπτική διαταραχή.

Καθώς τα τρόφιμα που καταναλώνετε ταξιδεύουν μέσω της εντερικής οδού, τα ένζυμα το διασπούν στα βασικά συστατικά του, επιτρέποντας στο σώμα σας να αξιοποιεί τα ζωτικά θρεπτικά συστατικά του τροφίμου. Αυτή η διαδικασία μπορεί να παράγει αέριο – ένας συνδυασμός οξυγόνου, διοξειδίου του άνθρακα, αζώτου, υδρογόνου και μερικές φορές μεθανίου ή θείου. Το υπερβολικό αέριο εμφανίζεται μερικές φορές στο πεπτικό σας σύστημα, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε φούσκωμα, φτέρημα, πέρασμα αερίων και κοιλιακό άλγος.

Η κατάποση υπερβολικού αέρα κατά το φαγητό μπορεί να οδηγήσει σε αερισμό και φούσκωμα. Εάν τρώτε πολύ γρήγορα – ένα σύνηθες φαινόμενο εάν έχετε περιορισμένο χρόνο για μεσημεριανό γεύμα – ή αν μιλάτε πολύ κατά τη διάρκεια της κατανάλωσης, ο υπερβολικός αέρας μπορεί να εισέλθει στο πεπτικό σας σύστημα. Επιπλέον συνεισφέροντες παράγοντες μπορεί να περιλαμβάνουν την κατανάλωση ανθρακούχων ποτών και τη χρήση χαλαρών οδοντοστοιχιών ενώ τρώτε. Εάν τρώτε ένα κομμάτι σκληρής καραμέλας, καπνού ή μασήματος κατά τη διάρκεια του φαγητού ή μετά το φαγητό, ο υπερβολικός αέρας μπορεί να εισέλθει και στον πεπτικό σας σωλήνα.

Μερικοί άνθρωποι δυσκολεύονται να αφομοιώσουν ορισμένα τρόφιμα, τα οποία συχνά οδηγούν σε φυσικό αέριο και φούσκωμα. Οποιοδήποτε τρόφιμο μπορεί να φταίει, αλλά οι κοινές ενέργειες περιλαμβάνουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα φασόλια, τα προϊόντα σιταριού, τις σόδες και ορισμένα φρούτα και λαχανικά, καθώς και σνακ χωρίς ζάχαρη που περιέχουν αλκοόλες σακχάρων. Η δυσκολία στην πέψη του γάλακτος μπορεί να οφείλεται στην έλλειψη του ενζύμου λακτάση, που είναι απαραίτητη για τη διάσπαση της λακτόζης, η οποία βρίσκεται στα περισσότερα γαλακτοκομικά προϊόντα. Οι τροφικές αλλεργίες μπορούν επίσης να αποτελέσουν αιτία αερίων και φούσκωμα. Οι τροφικές αλλεργίες, ωστόσο, συνοδεύονται συχνά από άλλα συμπτώματα, όπως κνίδωση, εξάνθημα, υγρά μάτια, φτάρνισμα ή κνησμό του στόματος ή του δέρματος.

Τα πεπτικά προβλήματα συχνά προκαλούν συμπτώματα καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας, όχι μόνο στο μεσημεριανό γεύμα, αλλά μια μη διαγνωσμένη ασθένεια μπορεί να επιδεινωθεί εάν τρώτε το γεύμα πολύ γρήγορα. Η κατανάλωση των ίδιων, δύσκολων στην πέψη τροφών κάθε μέρα μπορεί να έχει παρόμοια αποτελέσματα. Το αέριο, η φούσκωμα και η κοιλιακή διαταραχή μπορεί να είναι τα μόνα συμπτώματα που εμφανίζετε στα αρχικά στάδια μιας ασθένειας. Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου μπορεί να προκαλέσει αέρια και φούσκωμα. Άλλα συμπτώματα που εμφανίζονται μερικές φορές με IBS είναι κοιλιακό άλγος, διάρροια ή δυσκοιλιότητα. Οι πιο σοβαρές διαταραχές, όπως η νόσος του Crohn ή η κοιλιοκάκη, μπορούν να προκαλέσουν παρόμοια συμπτώματα, ιδιαίτερα στα αρχικά στάδια. Αφέθηκαν χωρίς θεραπεία, ωστόσο, πιο σοβαρές διαταραχές μπορούν να οδηγήσουν σε επιπλέον συμπτώματα, όπως αίμα στα κόπρανα και απώλεια βάρους.

Ανακουφίστε και μασάτε καλά το φαγητό σας εάν τρώτε το μεσημεριανό γεύμα πολύ γρήγορα. Αποφύγετε να μιλάτε κατά τη διάρκεια του γεύματος και να τρώτε οποιαδήποτε τρόφιμα ή ποτά που έχουν πολύ ανθρακωρυχεία ή αυξάνουν τη ροή του αέρα στο πεπτικό σύστημα, όπως σκληρή καραμέλα ή κόμμι. Δοκιμάστε το πόσιμο νερό αντί της σόδας ή του γάλακτος. Το κάπνισμα κατά τη διάρκεια ή μετά το γεύμα μπορεί επίσης να βοηθήσει. Εάν αλλάξετε τον τρόπο που τρώτε, μην ξεφορτωθείτε τα συμπτώματά σας, προσπαθήστε να φάτε διάφορα φαγητά για μεσημεριανό γεύμα Αποφύγετε τυπικά προβληματικά τρόφιμα, ιδιαίτερα γαλακτοκομικά προϊόντα και προϊόντα σιταριού. Το αέριο, η φούσκωμα και η κοιλιακή διόγκωση που παραμένουν παρά τις αλλαγές μπορεί να οφείλονται σε υποκείμενη πεπτική νόσο. Συμβουλευτείτε έναν ειδικευμένο ιατρό εάν έχετε συμπτώματα τροφικής αλλεργίας ή υποψιάζεστε πεπτική διαταραχή.

Εντερικό Αέριο

Διατροφικές συνήθειες

Ειδικά τρόφιμα

Διαταραχές του πεπτικού συστήματος

Προτεινόμενες λύσεις