Ιχθυέλαιο για μυϊκό πόνο

Ο πόνος στους μυς είναι συχνά αποτέλεσμα φλεγμονής στους μύες ή στις αρθρώσεις. Τα ωμέγα-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα συμβάλλουν στη μείωση της φλεγμονής και τα ιχθυέλαια περιέχουν υψηλή συγκέντρωση αυτών των ω-3 PUFAs. Ίσως γιατί τόσοι γιατροί, αθλητικοί προπονητές, προσωπικοί εκπαιδευτές και διατροφολόγοι συνιστούν το ιχθυέλαιο να ανακουφίσει τον πόνο των μυών και των αρθρώσεων. Όπως αποδεικνύεται, το ιχθυέλαιο μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των αρθρώσεων και των μυϊκών πόνων σε μερικούς ανθρώπους, αλλά όχι σε άλλους, και δεν είναι ακόμα καλά κατανοητό πόσο καλά λειτουργεί.

Τα ωμέγα-3 PUFAs στο ιχθυέλαιο επηρεάζουν την ισορροπία μιας ομάδας ενώσεων που ονομάζονται προσταγλανδίνες που περιλαμβάνουν τόσο αυξητική φλεγμονή όσο και φθίνουσα χημική ουσία. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα εικοσαπεντανοϊκό οξύ και δοκοσαεξαενοϊκό οξύ καταπολεμούν επίσης την κολλαγενάση, ένα ένζυμο που είναι γνωστό ότι καταστρέφει τις αρθρώσεις.

Πολλά αποδεικτικά στοιχεία έχουν συνδέσει το ιχθυέλαιο με ανακούφιση από πόνο των αρθρώσεων και των μυών που σχετίζεται με θυλακίτιδα, τενοντίτιδα, αρθρίτιδα, σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα και ινομυαλγία, όπως διαπιστώθηκε σε μια μετα-ανάλυση 2007 17 κλινικών δοκιμών σχετικά με τα αναλγητικά οφέλη των ω-3 PUFAs για διάφορες Φλεγμονώδεις καταστάσεις. Σε μια μελέτη του 2006 που δημοσιεύθηκε στη «Χειρουργική Νευρολογία», το 60% των συμμετεχόντων ανέφερε ότι το ιχθυέλαιο βοήθησε στη μείωση του πόνου στην πλάτη και το 88% δήλωσε ότι θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί το ιχθυέλαιο για τον πόνο στην πλάτη τους μετά την ολοκλήρωση της μελέτης. Αρκετές μελέτες, συμπεριλαμβανομένου ενός που δημοσιεύθηκε στο “Nutrition Research” το 2000, έδειξαν ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα στο ιχθυέλαιο μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου στις γυναίκες.

Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι μια μελέτη του 2002 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Medical Science And Sports Exercise» διαπίστωσε ότι παρά την αντιφλεγμονώδη αντίδραση που βοηθά στην ανακούφιση του πόνου από ορισμένες ιατρικές καταστάσεις, τα ωμέγα-3 PUFAs στο ιχθυέλαιο δεν βοηθούν απαραιτήτως την αναπνοή άσκηση. Ωστόσο, μια μελέτη του 2009 που δημοσιεύθηκε στο «Κλινικό Περιοδικό της Αθλητικής Ιατρικής» διαπίστωσε ακριβώς το αντίθετο, ότι οι άνδρες χωρίς εμπειρία άσκησης, αφού έλαβαν το ιχθυέλαιο καθημερινά για 30 ημέρες, αντιλαμβανόταν λιγότερο πόνο και πόνο μετά από μία μόνο 40λεπτη προπόνηση Ένα εικονικό φάρμακο.

Το λιναρόσπορο περιέχει πραγματικά περισσότερα ωμέγα-3 PUFA από το ιχθυέλαιο. Αλλά αυτό είναι ως επί το πλείστον με τη μορφή αλφαλινολενικού οξέος, το οποίο δεν είναι σχεδόν εξίσου αποτελεσματικό στη μείωση του πόνου όπως το EPA και το DHA, τα δύο ωμέγα-3 PUFA από τα οποία το ιχθυέλαιο έχει περισσότερα. Εάν παίρνετε μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη έγκαυμα όπως η ασπιρίνη και η ιβουπροφαίνη που μειώνουν το αίμα, συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν πάρετε συμπληρώματα ωμέγα-3 PUFA καθώς ο συνδυασμός μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αιμορραγίας ή μώλωπας.

Ωμέγα-3 PUFAs

Συνθήκες

Άσκηση Πόνος και πόνο

Άλλες εκτιμήσεις