Πόσες θερμίδες έχει το μαρούλι;

Το μαρούλι αναφέρεται συχνά ως “δωρεάν φαγητό” επειδή μπορείτε να το πάρετε πολύ για μια πολύ μικρή ποσότητα θερμίδων. Ενώ το μαρούλι σας δίνει θερμίδες από υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπη, έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε νερό. Η μεγάλη ποσότητα νερού δίνει τα φυλλώδη χόρτα πολύ χύμα για να γεμίσει την κοιλιά σας, χωρίς να αυξάνεται περαιτέρω το περιεχόμενο θερμίδων.

Συνολικές θερμίδες

Όλοι οι τύποι μαρούλι έχουν περίπου τον ίδιο αριθμό θερμίδων. Είτε προτιμάτε τα κόκκινα φύλλα, τα πράσινα φύλλα, το παγόβουνο, το romaine ή το μαρούλι Bibb, θα πάρετε έναν παρόμοιο αριθμό θερμίδων. Ένα τμήμα 3 ουγκιών οποιουδήποτε από αυτά τα είδη μαρούλι, το οποίο ανέρχεται σε 85 γραμμάρια κατά βάρος, παρέχει μεταξύ 10 και 15 ολικών θερμίδων.

Θερμίδες από υδατάνθρακες

Από τα μακροθρεπτικά συστατικά, οι υδατάνθρακες συνεισφέρουν τον μεγαλύτερο αριθμό θερμίδων στο μαρούλι. Κάθε μερίδα 3 κιλών μαρούλι περιέχει περίπου 1,1 έως 2 γραμμάρια υδατανθράκων, με κάθε γραμμάριο να προσφέρει 4 θερμίδες. Αυτό ισοδυναμεί με 4,4 έως περίπου 8 θερμίδες από υδατάνθρακες στο μαρούλι σας. Μεταξύ 45 τοις εκατό και το 65 τοις εκατό των θερμίδων σας πρέπει να προέρχονται από υδατάνθρακες, η δημοσίευση “Διαιτητικές κατευθυντήριες γραμμές για τους Αμερικανούς, το 2010” επισημαίνει. Μετά από μια δίαιτα των 2.000 θερμίδων, για παράδειγμα, σημαίνει ότι θα χρειαστείτε 900 έως 1.300 θερμίδες από υδατάνθρακες. Δεν θα πάρετε πουθενά κοντά σε αυτή τη σύσταση από μαρούλι, όμως. Το τμήμα των 3 ουγγιών σας έχει λιγότερο από το 1 τοις εκατό της ημερήσιας χορηγίας για μια δίαιτα 2.000 θερμίδων.

Πρωτεΐνες και θερμίδες

Θα πάρετε μια μικρή ποσότητα πρωτεΐνης από μαρούλι, η οποία αποτελεί μέρος του θερμιδικού περιεχομένου. Μια μερίδα 3 ουγκιών περιέχει 0,76 έως 1,16 γραμμάρια πρωτεΐνης. Όλες οι πρωτεΐνες έχουν 4 θερμίδες σε γραμμάριο, πράγμα που σημαίνει ότι η μερίδα σας από μαρούλι σας δίνει 3 έως 4,6 θερμίδες από πρωτεΐνες. Στην ιδανική περίπτωση, η πρωτεΐνη θα πρέπει να αποτελεί το 10% έως 35% της θερμιδικής σας πρόσληψης ή 200 έως 700 θερμίδες από πρωτεΐνες. Έχοντας 3 ουγγιές μαρούλι καταλαμβάνει λιγότερο από το 2 τοις εκατό της καθημερινής σας πρωτεΐνης απαίτηση για μια δίαιτα 2.000 θερμίδων.

Λεπτομέρειες λιπαρών θερμίδων

Αν και δεν είναι ένας σημαντικός συντελεστής στις θερμίδες, το αγαπημένο σας μαρούλι έχει ίχνος λίπους. Θα πάρετε μεταξύ 0,12 και 0,26 γραμμάρια λίπους από την 3-ουγγιά σας σερβίρισμα μαρούλι. Επειδή το λίπος έχει 9 θερμίδες ανά γραμμάριο, αυτό ανέρχεται σε μόλις 1 έως 2,3 θερμίδες από λίπος. Αυτό είναι πολύ λιγότερο από το 1 τοις εκατό της σύστασης λιπαρά σας για την ημέρα, όμως. Θα πρέπει να πάρετε 20 τοις εκατό έως 35 τοις εκατό των θερμίδων σας από το λίπος. Με βάση τις 2.000 θερμίδες, αυτό είναι 400 έως 700 θερμίδες από το λίπος.