Πόσο καιρό η ανάπτυξη του μωρού μεγαλώνει;

Μία από τις πολλές ανταμοιβές του να είσαι γονέας είναι μάρτυρας του παιδιού σου να μεγαλώνει και να ωριμάζει. Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους ζωής, το παιδί σας θα αυξηθεί σε βάρος και μήκος πιο γρήγορα από οποιαδήποτε άλλη περίοδο της ζωής του. Ενώ οι συγκεκριμένοι τομείς ανάπτυξης μπορεί να είναι απρόβλεπτοι, η χρονική στιγμή της πρώιμης ανάπτυξης ανεβαίνει, σύμφωνα με τους περισσότερους παιδίατρους, ακολουθώντας μια προβλέψιμη πορεία.

Βρεφική ανάπτυξη

Τα βρέφη μεγαλώνουν με απίστευτα γρήγορο ρυθμό κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους ζωής. Μέχρι τη στιγμή που το παιδί σας θα φτάσει το 1 έτος της ηλικίας του, θα έχει τουλάχιστον διπλασιαστεί, αν όχι τριπλασιαστεί, το βάρος γέννησης του. Επίσης, θα έχει προσθέσει 8 έως 10 ίντσες στο μήκος του, σύμφωνα με τον διευθυντή της μονάδας παιδιατρικής πρωτοβάθμιας φροντίδας στο παιδικό νοσοκομείο Vanderbilt του Nashville, Dr. Gregory Plemmons. Αυτή η ανάπτυξη συμβαίνει κατά τη διάρκεια πέντε έως έξι εκτοξεύσεων κατά τη διάρκεια του έτους.

Χρονισμός και μήκος των εκτοξεύσεων

Τα μωρά βιώνουν τουλάχιστον τέσσερις εκτομές ανάπτυξης, η πρώτη εμφανίζεται σε ηλικία 3 εβδομάδων, ακολουθούμενη από πρόσθετη αύξηση της ανάπτυξης σε 6 εβδομάδες, 3 μήνες και 6 μήνες. Αυξήσεις της ανάπτυξης μπορεί επίσης να συμβούν περίπου 10 ημέρες μετά τη γέννηση, και πάλι σε 9 μήνες. Ανεξάρτητα από το χρονικό διάστημα, η διάρκεια μιας αύξησης ανάπτυξης τείνει να είναι σταθερά μεταξύ 3 και 7 ημερών.

Σημάδια της ανάπτυξης

Το πιο σημαντικό σημάδι ότι το μωρό σας μπορεί να περάσει από μια ώθηση ανάπτυξης είναι μια απότομη αύξηση της όρεξης. Είτε η τροφή τροφοδοτείται είτε θηλάζει, τα μωρά χρειάζονται περισσότερο φαγητό όταν βιώνουν μια έξαρση ανάπτυξης. Λόγω αυτής της αυξημένης ανάγκης για φαγητό, το πεινασμένο μωρό σας μπορεί να ξυπνήσει πιο συχνά από το συνηθισμένο τη νύχτα. Οι γονείς μπορεί να παρατηρήσουν ότι το παιδί τους είναι πιο θορυβώδες κατά τη διάρκεια των περιόδων ανάπτυξης, αν και αυτό μπορεί να αποδοθεί στο διαταραγμένο πρόγραμμα ύπνου. Τέλος, μπορεί να διαπιστώσετε ότι το μωρό σας κοιμάται πολύ για λίγες μέρες μετά από την εμφάνιση μιας ανάπτυξης.

Αντιμετωπίζοντας μια Spurt Growth

Η αύξηση της ανάπτυξης μπορεί μερικές φορές να είναι δύσκολη εμπειρία τόσο για το παιδί όσο και για τον γονέα. Επειδή το μωρό σας χρειάζεται να τρώει περισσότερο, οποιαδήποτε καθιερωμένη ρουτίνα πιθανόν να διαταραχθεί για λίγες μέρες. Επειδή αυτή η διαταραχή συνεχίζεται τη νύχτα, αναμένεται να σηκωθεί πιο συχνά τη νύχτα. Οι θηλάζουσες μητέρες μπορεί να βρουν αυτή τη φορά ιδιαίτερα δύσκολες, καθώς κάποιοι αισθάνονται ότι δεν παράγουν αρκετό γάλα για να ικανοποιήσουν το νεογέννητο παιδί τους. Ωστόσο, η πιο συχνή νοσηλεία θα προκαλέσει αύξηση της προσφοράς γάλακτος της μητέρας ώστε να ταιριάζει με την ανάγκη του παιδιού.

Ανησυχίες

Δεν είναι πάντα εύκολο να εντοπίσετε εάν το παιδί σας παρουσιάζει ή όχι κλονισμό ανάπτυξης. Κόπωση, ανησυχία, διαταραχή του ύπνου και ακόμη και μια φαινομενικά μεγαλύτερη όρεξη μπορεί να είναι ενδείξεις ότι το παιδί σας πέφτει με κρύο. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να διερευνήσετε τα συμπτώματα του παιδιού σας για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει καμιά υποκείμενη αιτία πριν αποφασίσετε ότι το παιδί σας έχει αναπτυχθεί. Μην διστάσετε να συμβουλευτείτε τον παιδίατρο του παιδιού σας εάν δεν είστε σίγουροι.