Πώς απορροφούνται τα λιπίδια;

Τα λιπίδια ή τα λίπη είναι απαραίτητα θρεπτικά συστατικά στη διατροφή μαζί με πρωτεΐνες και υδατάνθρακες. Τα κατάποτα λιπίδια χρησιμεύουν ως πλούσια σε θερμίδες πηγή ενέργειας για το σώμα. Επειδή τα λιπίδια αποδεικνύονται χαρακτηριστικά αδιάλυτα στο νερό, συμβαίνει μια διαδικασία πολλαπλών σταδίων που επιτρέπει την απορρόφηση των προσλαμβανόμενων λιπών. Το λεπτό έντερο, το πάγκρεας, το ήπαρ και η χοληδόχος κύστη αλληλεπιδρούν για να επιτύχουν την πέψη και την απορρόφηση των διαιτητικών λιπιδίων.

Γαλακτωματοποίηση

Τα διατροφικά λιπίδια περνούν από το στομάχι στο λεπτό έντερο σε ένα μίγμα λάσπης με σωματίδια τροφής και οξύ στομάχου γνωστό ως χυμός. Η παρουσία χυμού προκαλεί την απελευθέρωση της χολής από τη χοληδόχο κύστη στο λεπτό έντερο. Η χολή αντιδρά με τις λιπαρές σφαίρες στο χυμό, σπάζοντας τα σε μικροσκοπικά σταγονίδια λίπους που περιέχουν χολή, εξηγεί το Εθνικό Ινστιτούτο Διαβήτη και Πεπτικιστικών και Νεφροπαθών. Αυτή η διαδικασία, γνωστή ως γαλακτωματοποίηση, προετοιμάζει τα απορροφούμενα λιπίδια για το επόμενο βήμα της πεπτικής και απορροφητικής διαδικασίας.

Ενζυματική Ανάλυση

Η παρουσία χυμού στο λεπτό έντερο διεγείρει την απελευθέρωση παγκρεατικών πεπτικών ρευστών και ενζύμων, συμπεριλαμβανομένης της λιπάσης ένζυμου πέψης λιπών. Η λιπάση αντιδρά με τα γαλακτωματοποιημένα σταγονίδια λίπους, διασπώντας τα σύνθετα διαιτητικά λίπη σε μικρότερα σωματίδια λιπιδίων γνωστά ως λιπαρά οξέα και μονογλυκερίδια, σημειώνει ο βιολόγος David Sadava, Ph.D., συν-συνεργάτης της «Life: The Science of Biology». Έτσι, η λιπάση μετατρέπει τα διαιτητικά λιπίδια σε μικρότερα, απορροφήσιμα σωματίδια λίπους.

Εντερική απορρόφηση

Τα λιπαρά οξέα και τα μονογλυκερίδια περνούν από την εξωτερική μεμβράνη στα κύτταρα εντερικής επένδυσης. Τα μικρότερα λιπαρά οξέα διέρχονται μέσω των εντερικών κυττάρων στην κυκλοφορία του αίματος και ταξιδεύουν με πρωτεΐνη-φορέα στο ήπαρ για περαιτέρω επεξεργασία. Τα μονογλυκερίδια, τα μεγάλα λιπαρά οξέα και η χοληστερόλη υφίστανται επεξεργασία εντός των εντερικών κυττάρων επένδυσης. Τα κύτταρα ανασυνθέτουν τα απορροφημένα μονογλυκερίδια και τα μεγάλα λιπαρά οξέα σε μόρια λιπιδίων που ονομάζονται τριγλυκερίδια, εξηγεί ο βιοχημικός Stephen Chaney, Ph.D., από τη Σχολή Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας. Η χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια συνδέονται με φορείς πρωτεϊνών, σχηματίζοντας χημικές ουσίες γνωστές ως χυλομικρόνες. Οι φορείς πρωτεΐνης μετασχηματίζουν τα αδιάλυτα στο νερό λιπίδια σε υδατοδιαλυτή μορφή, επιτρέποντας την εξαγωγή από τα εντερικά κύτταρα.

Λεμφική απορρόφηση

Τα εντερικά κύτταρα εξωθούν τα χυλομικράνια που σχηματίζονται από απορροφημένο διαιτητικό λίπος σε ένα δίκτυο μεταφοράς υγρών γνωστό ως λεμφικό σύστημα. Το λεμφικό σύστημα μεταφέρει τα απορροφημένα χυλομικράνια στην κυκλοφορία του αίματος, σημειώνει “Life: The Science of Biology”. Το ήπαρ και άλλοι ιστούς του σώματος επεξεργάζονται χυλομικρό για αποθήκευση ή άμεση χρήση.

Μειωμένη απορρόφηση λιπιδίων

Ασθένειες που επηρεάζουν αρνητικά την παραγωγή και απελευθέρωση χολικών και παγκρεατικών υγρών πεπτικού μπορεί να οδηγήσουν σε εξασθενημένη απορρόφηση των διαιτητικών λιπιδίων. Μια ποικιλία κληρονομικών, αυτοάνοσων, μολυσματικών και τοξικών συνθηκών του ήπατος μπορεί να προκαλέσει μειωμένη παραγωγή χολής. Ομοίως, οι διεργασίες ασθενειών που επηρεάζουν δυσμενώς το πάγκρεας μπορεί να οδηγήσουν σε μειωμένη παραγωγή πεπτικών ενζύμων και υγρών, σημειώνει τις «Αρχές της εσωτερικής ιατρικής του Harrison». Ασθενείς με μειωμένη απορρόφηση λιπιδίων περνούν μεγάλες ποσότητες μη λιπαρού λίπους στα κόπρανα, μια κατάσταση γνωστή ως steatorrhea . Η απώλεια βάρους και ο υποσιτισμός αποδεικνύονται συχνές σε ασθενείς με μειωμένη απορρόφηση λιπιδίων.