Πώς οι έφηβοι έχουν γίνει εξαρτημένοι από τα κινητά τους τηλέφωνα

Πολλοί έφηβοι έχουν κινητά τηλέφωνα, ώστε να μπορούν να διατηρούν επαφή με φίλους μέσω κλήσεων, μηνυμάτων κειμένου και κοινωνικών μέσων. Τα κινητά τηλέφωνα έχουν καταστήσει δυνατή τη σύνδεση με τους συνομηλίκους τους συχνά, αλλά παρουσιάζουν μειονεκτήματα. Ορισμένοι έφηβοι δεν μπορούν να επικεντρωθούν σε άλλες εργασίες, να αγωνιστούν με συνομιλίες πρόσωπο με πρόσωπο και να βιώσουν άγχος όταν δεν μπορούν να στείλουν ή να λάβουν μηνύματα όσο πιο γρήγορα θέλουν.

Διαρκής Διαθεσιμότητα

Πολλοί έφηβοι κοιμούνται με τα κινητά τους τηλέφωνα δίπλα στο κρεβάτι τους ή κάτω από τα μαξιλάρια τους. Οι έφηβοι συχνά συμμορφώνονται με την πίεση των ομοτίμων εξασφαλίζοντας ότι είναι διαθέσιμες για να απαντούν σε κλήσεις και κείμενα σε όλες τις ώρες της ημέρας, συμπεριλαμβανομένων των περιπτώσεων που πρέπει να κοιμούνται, σύμφωνα με την ψυχολόγο Suzanne Phillips στο PBS.org. Οι έφηβοι συχνά επικρίνονται από τους συνομηλίκους τους όταν δεν ανταποκρίνονται άμεσα σε κλήσεις ή μηνύματα κειμένου, τόσο πολλοί προσπαθούν να διατηρήσουν ένα υψηλό επίπεδο αποδοχής από ομοτίμους απαντώντας σε όλα τα μηνύματα – ακόμη και στη μέση της νύχτας.

Άμεσες ανταμοιβές

Η χρήση κινητού τηλεφώνου διεγείρει το κέντρο ανταμοιβής του εγκεφάλου, οπότε ο εγκέφαλος επιζητεί περισσότερα μηνύματα κειμένου και κλήσεις με επαναλαμβανόμενη και συνεχή χρήση, σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα υγείας Ann Louise Gittleman, γράφοντας στο “Total Health Magazine”. Οι έφηβοι συχνά έχουν πρόβλημα να απενεργοποιήσουν το κινητό τους τηλέφωνο για να φάνε δείπνο, να κάνουν εργασία ή να βοηθήσουν με τις δουλειές του σπιτιού. Αισθάνονται καλά όταν στέλνουν και λαμβάνουν μηνύματα κειμένου και δεν θέλουν να εγκαταλείψουν τον εγκεφαλικό υψηλό. Ο Gittleman λέει ότι το 30% των εφήβων αναφέρουν ότι αισθάνονται κατάθλιψη όταν δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν το κινητό τους τηλέφωνο.

Κοινωνικός τρόπος ζωής

Η κοινωνικοποίηση των εφήβων επικεντρώνεται στην ανταλλαγή μηνυμάτων κειμένου και την κοινωνική δικτύωση μέσω κινητών τηλεφώνων και υπολογιστών. Συχνά περνούν ελεύθερο χρόνο σε κινητά τηλέφωνα, αντί να συναντώνται προσωπικά για να κάνουν hangout. Δεν χρησιμοποιούν πλέον κινητά τηλέφωνα μόνο για να κάνουν σχέδια ή να δώσουν οδηγίες. Οι έφηβοι περνούν ώρες σε κινητά τηλέφωνα στέλνοντας μηνύματα στο τελευταίο κουτσομπολιό, συζητώντας την ποπ κουλτούρα και το φλερτ. Οι έφηβοι έχουν γίνει εξαρτημένοι επειδή τα κινητά τηλέφωνα παρέχουν μια σωτηρία για κοινωνικοποίηση και επικοινωνία. Χωρίς κινητά τηλέφωνα, πολλοί έφηβοι αισθάνονται αποσυνδεδεμένοι, απομακρυσμένοι και απομονωμένοι.

Παχυσαρκία

Τα μηνύματα κειμένου σχετίζονται άμεσα με την παρορμητικότητα και η παρορμητικότητα αποτελεί πρόβλεψη της τεχνολογικής εξάρτησης, σύμφωνα με τον ψυχολόγο Jeremy Spiegel, που γράφει στο PsychologyToday.com. Οι έφηβοι είναι εθισμένοι στα κινητά τηλέφωνα επειδή θέλουν να ελέγχουν το τηλέφωνό τους δεκάδες φορές την ημέρα για πιθανά μηνύματα. Δεν εξαρτώνται από το πραγματικό περιεχόμενο των μηνυμάτων τους, όπως ο συνεχής έλεγχος, η αποστολή και η λήψη πληροφοριών. Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι έφηβοι χρησιμοποιούν συντομογραφίες, όπως “lol”, “l8tr” και “omg” επειδή δεν θέλουν να μιλήσουν για ένα μήνυμα ή ένα άτομο πάρα πολύ καιρό. Πρόκειται για γρήγορες συνομιλίες, τόσο βαθιά σκέψη, ορθογραφία και καλά οργανωμένες ιδέες δεν είναι σημαντικές.