Πώς να φάει λιλικά

Οι λιλικοί είναι ένα τροπικό φρούτο που καλλιεργείται σε ζεστά και υγρά κλίματα όπως η Χαβάη, τα Νησιά του Ειρηνικού και ορισμένα τμήματα της Νότιας και Κεντρικής Αμερικής. Αν και οι λιλικά είναι ένας τύπος φρούτων πάθους, είναι κίτρινοι και όχι μοβ, και είναι ελαφρώς μεγαλύτεροι από τις μωβ ποικιλίες. Ανάλογα με τις συνθήκες καλλιέργειας, η γεύση των λικίνι είναι συχνά πιο ασταθής από τους καρπούς του πάθους. Οι λιλικοί είναι πλούσιοι σε βιταμίνη Α και C, ριβοφλαβίνη και νιασίνη. Τρώτε Lilikoi ωμά, ανακατέψτε το σε γιαούρτι ή ενσωματώστε τα φρούτα σε χυμούς, τροπική γροθιά, μαρμελάδα ή ζελέ, επιδόρπια ή ψωμί.

Πλένουμε τους λιλικούς σε δροσερό τρεχούμενο νερό. Χρησιμοποιήστε ένα μαχαίρι αποκοπής για να κόψετε τα φρούτα κατά το ήμισυ κατά μήκος. Φάτε ολόκληρο το φρούτο – συμπεριλαμβανομένων των σπόρων – ή χρησιμοποιήστε ένα κουταλάκι του γλυκού για να αφαιρέσετε τους σπόρους από το κέντρο του καρπού. Αυτός είναι ένας μόνο τρόπος για να τρώτε λιλάκια ωμά.

Κόψτε τα ωμά φρούτα λικίνι σε μικρά κομμάτια ή ψιλοκόψτε τα φρούτα ελαφρά με ένα πιρούνι. Τοποθετήστε τα φρούτα με κρέμα και ζάχαρη ή ανακατέψτε τα φρούτα σε γιαούρτι.

Κάνετε χυμό λιλικού. Επεξεργαστείτε το φρούτο ελαφρά σε ένα μπλέντερ και, στη συνέχεια, πιέστε το αναμεμειγμένο φρούτο μέσω ενός φίλτρου με λεπτό πλέγμα ή μιας σακούλας ζελέ. Αραιώστε το χυμό τάρτας με νερό ή με άλλους χυμούς, όπως ανανά ή χυμό πορτοκαλιού, και στη συνέχεια γλυστίστε το χυμό ώστε να ταιριάζει στις προτιμήσεις σας. Σώστε τον πολτό για να ανακατεύετε στο γιαούρτι.

Συνδυάστε το χυμό λιλικού με χυμό γκουάβα, χυμό ανανά, χυμό ασβέστη και ζιγγίβερο για να κάνετε μια εορταστική τροπική γροθιά. Γλύψτε τη γροθιά με ζάχαρη. Ψύξτε τη γροθιά, στη συνέχεια σερβίρετε σε ένα punchbowl. Ο χυμός Lilikoi χρησιμοποιείται με διάφορους τρόπους, συμπεριλαμβανομένης της εύγευστης ζελέ ή μαρμελάδας.

Δημιουργήστε ζελέ ή μαρμελάδα από λικίνι, συνδυάζοντας τον τεντωμένο χυμό λιλικού, νερό, ζάχαρη και υγρή ή κονιοποιημένη πηκτίνη. Ανακατέψτε τα συστατικά και επεξεργαστείτε το ζελέ σύμφωνα με τις οδηγίες που περιλαμβάνονται στην πηκτίνη.

Συνδυάστε το χυμό λικίνι με ζεστό νερό και στιγμιαία πορτοκαλί ζελατίνη για να κάνετε Lilikoi Bavarian cream dessert. Ακολουθήστε τις οδηγίες στη συσκευασία ζελατίνης για το συνδυασμό χυμού φρούτων και ζελατίνης. Τοποθετήστε το μείγμα στο ψυγείο έως ότου αρχίσει να πυκνώνει, στη συνέχεια ανακατεύετε σε κτυπημένη κρέμα. Βάλτε το επιδόρπιο σε μεμονωμένα μπολ σερβιρίσματος ή ποτήρια κρασιού.

Χρησιμοποιήστε την αγαπημένη σας συνταγή ψωμιού μπανάνας για να φτιάξετε ψωμί λιλικά. Αναπληρωτής πλιγούρι λιλικά σε αντικατάσταση πασπαλισμένης μπανάνας. Εάν η συνταγή σας απαιτεί υγρό, χρησιμοποιήστε μη αραιωμένο χυμό λιλικού.