Τρόφιμα για την εξάλειψη αν αλλεργία στη νιασίνη

Η νιασίνη είναι επίσης γνωστή ως βιταμίνη Β3, μια βιταμίνη απαραίτητη για την κατασκευή λιπαρών οξέων και ερυθρών αιμοσφαιρίων και τη μετατροπή υδατανθράκων, λιπών και πρωτεϊνών σε ενέργεια. Ενώ η νιασίνη έχει σημαντικές λειτουργίες, μπορεί να είναι αλλεργική σε τρόφιμα που την περιέχουν. Όταν αντιμετωπίζετε μια αλλεργική αντίδραση στη νιασίνη, το σώμα σας το αντιμετωπίζει σαν ξένο εισβολέα, με αποτέλεσμα φλεγμονώδη συμπτώματα όπως εξάνθημα, δυσκολία στην αναπνοή ή κνησμό του δέρματος. Ενώ τα τρόφιμα που απαριθμούνται παρακάτω δεν αποτελούν έναν πλήρη κατάλογο των τροφίμων που περιέχουν νιασίνη, είναι ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα τροφίμων που πρέπει να αποφεύγονται.

Κρέατα

Μια ποικιλία πηγών κρέατος έχει νιασίνη. Ένα παράδειγμα είναι η γαλοπούλα ελαφρού κρέατος, η οποία περιέχει 6 mg νιασίνης ανά 3-oz. σερβίρισμα. Το ίδιο μέγεθος σερβιρίσματος μαγειρεμένου άπαχου βοείου κρέατος περιέχει 5 mg νιασίνης ανά μερίδα. Τα ψάρια όπως ο σολομός έχουν επίσης 7 mg νιασίνης ανά 3-oz. σερβίρισμα.

Τροπτόφανο που περιέχει τα τρόφιμα

Όταν παίρνετε τρόφιμα που περιέχουν τρυπτοφάνη, το σώμα σας μετατρέπει το trytophan σε νιασίνη, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσαν να σας προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση. Αυτά τα τρόφιμα μπορεί να έχουν επεισόδια που προκαλούν ύπνο στο σώμα σας – ένα παράδειγμα είναι η γαλοπούλα της Ευχαριστίας που σας κάνει να νιώσετε υπνηλία μετά το φαγητό. Άλλα τρόφιμα που περιέχουν τρυπτοφάνη περιλαμβάνουν το κόκκινο κρέας, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Ενισχυμένα τρόφιμα

Ορισμένα τρόφιμα είναι εμπλουτισμένα, ή έχουν προστεθεί βιταμίνες και μέταλλα σε αυτά, για να αυξήσουν τη θρεπτική τους αξία. Η νιασίνη είναι ένα παράδειγμα μιας βιταμίνης που συχνά προστίθεται στα εμπλουτισμένα τρόφιμα. Παραδείγματα περιλαμβάνουν έτοιμα προς κατανάλωση δημητριακά – 1 γρ. Δημητριακών περιέχει περίπου 5 mg νιασίνης. Τα ψωμιά ολικής αλέσεως μπορούν επίσης να έχουν προστεθεί νιασίνη σε αυτά – ενδεχομένως να επιθυμείτε να αγοράσετε ψωμιά μη εμπλουτισμένα ή ραφιναρισμένα για να αποφύγετε τη νιασίνη.

Πρόσθετες πηγές

Άλλες διατροφικές πηγές νιασίνης περιλαμβάνουν τα φυσικά αράπικα φυστίκια ή το φυστικοβούτυρο, το οποίο περιέχει περίπου 3,8 mg νιασίνης ανά 3 oz. σερβίρισμα. Οι πατάτες περιέχουν επίσης νιασίνη – μία μεσαία πατάτα έχει 2,7 mg ανά μερίδα. Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένες φακές περιέχει 2,1 mg νιασίνη, ενώ το ίδιο μέγεθος μελιού φασολιών έχει 1,8 mg. Οι ηλιόσποροι, τα τεύτλα, η ζύμη ζυθοποιίας και τα μανιτάρια περιέχουν επίσης νιασίνη.

Η νιασίνη μπορεί να είναι δύσκολο να αποφευχθεί στην καθημερινή διατροφή σας, επειδή πολλά τρόφιμα τα περιέχουν. Ωστόσο, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει την κατανάλωση τροφίμων που είναι γνωστό ότι περιέχουν μικρές ποσότητες νιασίνης, οι οποίες μπορεί να είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση στο σώμα σας. Ο καθορισμός της ποσότητας νιασίνης που μπορείτε να καταναλώσετε χωρίς να προκαλέσετε αντίδραση στο σώμα σας είναι μια ατομική διαδικασία. Μερικοί άνθρωποι με αλυγία με νιασίνη μπορεί να είναι σε θέση να τρώνε 3 mg τη φορά, ενώ άλλοι μπορεί να μην ανέχονται καθόλου τη νιασίνη. Εργαστείτε με το γιατρό σας και κρατήστε ένα περιοδικό τροφής που καταγράφει οποιαδήποτε αντίδραση μπορεί να χρειαστείτε για να καθορίσετε το ατομικό σας επίπεδο ανοχής. Σημειώστε ότι η υπερβολική πρόσληψη νιασίνης μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα παρόμοια με αλλεργική αντίδραση, συμπεριλαμβανομένης της έκπλυσης του δέρματος, της ερυθρότητας του στομάχου και της ζεστασιάς, ιδιαίτερα του προσώπου. Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει εξετάσεις αλλεργίας για να διαπιστώσει εάν έχετε αλλεργία ή συμπτώματα υπερβολικής πρόσληψης.

Σκέψεις