Πώς να καθαρίσετε τη μύτη

Η ρινική συμφόρηση είναι μια κοινή πάθηση που συμβαίνει σε απόκριση ιών, όπως το κρύο και η γρίπη, οι αλλεργίες, οι λοιμώξεις των κόλπων και άλλα προβλήματα. Ο καθαρισμός της μύτης μπορεί να βελτιώσει την αναπνοή σας, να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε και να μειώσετε την ταλαιπωρία σας. Η απομάκρυνση της μύτης από τη μύτη σας δίνει επίσης τη δυνατότητα στα ρινικά σπρέι και άλλα φάρμακα να λειτουργούν πιο αποτελεσματικά, αφαιρεί ερεθιστικά και αλλεργιογόνα από τις ρινικές διόδους και μειώνει την φλεγμονή που προκαλείται από την πίεση και τον ερεθισμό. Η ρινική άρδευση είναι αποτελεσματική και κατάλληλη για ενήλικες και παιδιά όλων των ηλικιών, σύμφωνα με την κλινική Mayo.

Πλύνετε τα χέρια σας με ζεστό νερό και σαπούνι. Ανακατέψτε 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι με 4 oz. Ζεστού, καθαρού νερού. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το επεξεργασμένο νερό της βρύσης είναι καλό. Εάν το νερό προέρχεται από ένα πηγάδι, το BabyCenter συνιστά να χρησιμοποιήσετε βραστό νερό βρύσης ή εμφιαλωμένο νερό.

Προσθέστε μια μικρή πρέζα συνηθισμένης μαγειρικής σόδας στο αλμυρό νερό ή στο αλατούχο διάλυμα. Η σόδα ψησίματος θα βοηθήσει στην αποφυγή της καύσης του εσωτερικού των ρινικών διόδων κατά τη χρήση.

Περάστε πάνω από ένα νεροχύτη ή μπανιέρα και φέρετε το αλατούχο διάλυμα στη μύτη σας με τα χέρια σας. Εισπνεύστε από τη μύτη σας. Ο μικρός βήχας είναι φυσιολογικός και δεν προκαλεί ανησυχία.

Χρησιμοποιήστε μια σύριγγα με λάμπα για να χορηγήσετε απευθείας το φυσιολογικό ορό, αν δεν μπορείτε να ανεχτείτε την αίσθηση της εισπνοής του υγρού μέσω της μύτης σας. Γυρίστε το κεφάλι σας προς τα κάτω έτσι ώστε τα ρουθούνια σας να βλέπουν στο νεροχύτη. Αργά και απαλά πιέστε τη σύριγγα του λαμπτήρα έως ότου η ρινική δίοδος γεμίσει με αλατούχο διάλυμα. Η λύση πρέπει να αποστραγγίζεται από το άλλο ρουθούνι σας ή από το στόμα σας.

Βάλτε τη μύτη σας για να αποβάλλετε τυχόν υπόλοιπο βλέννας ή αλατούχο διάλυμα. Επαναλάβετε τη διαδικασία στην άλλη πλευρά, εάν είναι απαραίτητο. Η κλινική Mayo συνιστά τη χρήση δύο πλήρων συριγγών αλατούχου διαλύματος για κάθε ρουθούνι.

Αφαιρέστε οποιοδήποτε αχρησιμοποίητο αλατούχο διάλυμα και φτιάξτε μια νέα παρτίδα την επόμενη φορά που θα χρειαστεί να καθαρίσετε τη μύτη σας. Μην επαναχρησιμοποιείτε το αλατούχο διάλυμα και μην μοιράζεστε καμία παρτίδα φυσιολογικού ορού με κάποιον άλλο που είναι σήμερα άρρωστος. Με τον τρόπο αυτό μπορεί να εξαπλωθεί ασθένεια και να οδηγήσει σε λοίμωξη.