Πώς να πάρετε μια αλυσίδα ποδηλάτου πίσω στα γρανάζια

Μια δεξιότητα που κάθε ποδηλάτης θα πρέπει να έχει, εκτός από την αλλαγή ενός επίπεδου ελαστικού, είναι πώς να καθορίσει μια ολίσθηση ή πτώση της αλυσίδας. Μια αλυσίδα ποδηλάτων συνήθως πέφτει από ένα γρανάζι ή αλυσίδα επειδή τα δόντια έχουν γίνει φθαρμένα και στενά, η αλυσίδα έχει τεντωθεί ή έχει μια κακή σύνδεση. Μπορείτε να πάρετε μια σειρά προσεγγίσεων της αυξανόμενης πολυπλοκότητας για να διορθώσετε μια πτώση της αλυσίδας.

Πετάξτε αργά το πεντάλ και μετακινήστε τον εμπρόσθιο μηχανισμό αλλαγής ταχυτήτων επάνω, σαν να ανεβαίνετε στον μεγαλύτερο δακτύλιο αλυσίδας. Αυτό γίνεται με τον αριστερό επιλογέα ταχυτήτων, ο οποίος βρίσκεται συνήθως στο αριστερό τιμόνι. Δεν χρειάζεται να μετακινήσετε τον μηχανισμό αλλαγής ταχυτήτων, σαν να μετακινείτε την αλυσίδα μέχρι το μεγαλύτερο δακτύλιο, αρκεί να αναγκάσει την αλυσίδα να επιστρέψει στον μικρό δακτύλιο. Πετάξτε σιγά-σιγά μερικές στροφές για να βεβαιωθείτε ότι η αλυσίδα έχει ρυθμιστεί. Τώρα μπορείτε να συνεχίσετε την πορεία σας.

Σταματήστε το πετάλι, παραβιάστε την ακτή και κατεβάστε το ποδήλατό σας εάν δεν είχατε πετύχει με τις οδηγίες στο Βήμα 1. Χρησιμοποιήστε τον αριστερότατο επιλογέα ταχυτήτων και μετακινήστε τον εμπρόσθιο μηχανισμό ταχυτήτων προς τα επάνω προς το μεγαλύτερο αλυσοπρίονο. Ανασηκώστε το πίσω τροχό από το έδαφος με το ένα χέρι και σιγά-σιγά γυρίστε το μανιβέλα ή τα πεντάλ με το ελεύθερο χέρι σας μέχρι η αλυσίδα να τραβηχτεί πίσω στο αλυσίδα. Μόλις ρυθμιστεί η αλυσίδα, μπορείτε να συνεχίσετε τη βόλτα σας.

Διορθώστε την αλυσίδα με μη αυτόματο τρόπο, εάν δεν λειτουργούσαν οι προηγούμενες μέθοδοι. Περάστε σε πλήρη στάση, κατεβάστε το ποδήλατό σας και πιέστε τον οπίσθιο μηχανισμό ταχυτήτων προς τα εμπρός για να απελευθερώσετε κάποια ένταση από την αλυσίδα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα κλαδί, έναν ιστό ή μια πλαστική τσάντα, εάν υπάρχει, για να κρατήσετε το χέρι σας καθαρό. Ο πίσω μηχανισμός αλλαγής ταχυτήτων κρέμεται κάτω από την πίσω κασέτα ή τη συστοιχία πίσω γραναζιών. Με το άλλο σας χέρι ή με ένα δεύτερο κλαδί, τσάντα ή χαρτομάντηλα, σηκώστε την αλυσίδα και τοποθετήστε την πάνω από τη μικρή αλυσίδα. Απελευθερώστε τον οπίσθιο μηχανισμό ταχυτήτων, σηκώστε τον πίσω τροχό από το έδαφος και γυρίστε τα πεντάλ με το χέρι μέχρι να ρυθμιστεί η αλυσίδα.