Φρούτα και λαχανικά που βελτιώνουν τη λειτουργία των νεφρών

Οι νεφροί είναι υπεύθυνοι για την απομάκρυνση των αποβλήτων από το αίμα και την αποβολή τους μέσω των ούρων. Οι νεφροί επεξεργάζονται περίπου 200 κιλά αίματος κάθε μέρα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Εθνικής Κλινικής και Ουρολογικών Νόσων. Τα φρούτα και τα λαχανικά μπορούν συχνά να βοηθήσουν στη βελτίωση της λειτουργίας των νεφρών. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ή έναν εγγεγραμμένο διαιτολόγο πριν κάνετε οποιεσδήποτε διαιτητικές αλλαγές.

Βλάβη των νεφρών

Όταν έχετε νεφρική βλάβη, η διατροφή μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον τρόπο λειτουργίας του νεφρού. Εάν οι νεφροί σας δυσκολεύουν να φιλτράρουν τα θρεπτικά συστατικά από το αίμα σας, το σώμα σας μπορεί να αναπτύξει τοξικά επίπεδα ορισμένων θρεπτικών ουσιών. Σε περιπτώσεις ήπιας έως σοβαρής νεφρικής βλάβης, η Εθνική Υπηρεσία Ελέγχου Νεφρών και Ουρολογικών Νοσημάτων συνιστά να αποφεύγονται τρόφιμα υψηλού σε κάλιο, τα οποία περιέχουν ορισμένα φρούτα και λαχανικά. Ωστόσο, τα φρούτα και τα λαχανικά συχνά περιέχουν υψηλά επίπεδα βασικών βιταμινών και αντιοξειδωτικών – ουσίες που μπορούν να προστατέψουν τα κύτταρα σας από τις επιπτώσεις των ελεύθερων ριζών, τα μόρια που παράγονται από το σώμα ή το περιβάλλον σας και μπορούν να βλάψουν κύτταρα και να διαδραματίσουν ρόλο στην ανάπτυξη Της νόσου, της φλεγμονής και των λοιμώξεων. Οι βασικές βιταμίνες και τα αντιοξειδωτικά είναι συχνά βασικά για τη βελτίωση της λειτουργίας των νεφρών και τη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου σε ασθενείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση και σε ασθενείς με νεφρική νόσο.

Φρούτα

Τα μήλα είναι υψηλά σε αντιοξειδωτικά και σχετικά χαμηλά σε κάλιο. Τα μήλα έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και έχουν αντιφλεγμονώδεις ενώσεις, οι οποίες μπορούν να βελτιώσουν τη λειτουργία των νεφρών. Όλοι οι τύποι μούρων είναι πλούσιοι σε φυτοθρεπτικά συστατικά, θρεπτικά συστατικά από φυτά που έχουν προστατευτικές ενώσεις, σύμφωνα με την Davita.com, μια ιστοσελίδα της DaVita HealthCare Partners. Τα μούρα, όπως τα βακκίνια, τα βακκίνια και οι φράουλες, είναι επίσης χαμηλά σε κάλιο και έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά. Τα κόκκινα σταφύλια και τα κεράσια είναι επίσης υγιή φρούτα για καλή νεφρική λειτουργία.

Λαχανικά

Πολλά λαχανικά μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της λειτουργίας των νεφρών, αρκεί να είναι χαμηλά σε κάλιο, σύμφωνα με το Davita.com. Οι κόκκινες πιπεριές, για παράδειγμα, αποτελούν μια καλή πηγή των αντιοξειδωτικών βιταμινών C και A, καθώς και του Β-6, του φυλλικού οξέος, των φυτικών ινών και του αντιοξειδωτικού λυκοπενίου. Το λάχανο περιέχει φυτοθρεπτικά συστατικά που βοηθούν στη διάσπαση των ελεύθερων ριζών και στην πρόληψη ορισμένων ασθενειών. Το κουνουπίδι είναι υψηλό σε βιταμίνη C και ίνες και περιέχει ενώσεις που μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της λειτουργίας των νεφρών. Τα κρεμμύδια είναι επίσης υψηλά σε αντιοξειδωτικά. Όλα αυτά τα λαχανικά είναι χαμηλά σε κάλιο.

Τρόφιμα προς αποφυγή

Μπορεί να χρειαστεί να αποφύγετε ορισμένα τρόφιμα εάν έχετε νεφρική βλάβη. Συζητήστε με τον ιατρό ή τον διαιτολόγο σας για συγκεκριμένα τρόφιμα που δεν πρέπει να φάτε. Τα άτομα με νεφρική βλάβη μπορεί να χρειαστεί να περιορίσουν την ποσότητα πρωτεΐνης που καταναλώνουν. Εκτός από το κάλιο, το νάτριο και ο φωσφόρος είναι άλλα μέταλλα που μπορούν να επιδεινώσουν τα προβλήματα των νεφρών. Οι μπανάνες, τα πορτοκάλια και τα αποξηραμένα φρούτα είναι υψηλά σε κάλιο. Τα λαχανικά με υψηλά επίπεδα καλίου περιλαμβάνουν ντομάτες, σπανάκι, αγκινάρα και squash.