Αδενικό πυρετό κατά την εγκυμοσύνη

Πολλοί ιοί μπορούν να βλάψουν το αναπτυσσόμενο έμβρυο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά ο αδενικός πυρετός, πιο γνωστός ως μολυσματική μονοπυρήνωση, γενικά δεν προκαλεί σοβαρά προβλήματα στην εγκυμοσύνη. Προκαλούμενη από τον ιό Epstein-Barr, μονοπυρήνωση ή μονό, μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε κουρασμένοι και άρρωστοι, αλλά δεν αυξάνετε τον κίνδυνο εμφάνισης γενετικών ελαττωμάτων ή απώλειας εγκυμοσύνης, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Συζητήστε με το γιατρό σας εάν νομίζετε ότι μπορεί να έχετε μονοπυρήνωση.

Ευαισθησία

Μέχρι τη στιγμή που η γυναίκα φτάνει στην αναπαραγωγική ηλικία, οι περισσότεροι έχουν ήδη εκτεθεί στον ιό Epstein-Barr και έχουν αναπτύξει αντισώματα σε αυτό. Περίπου το 95% των ανθρώπων έχουν αντισώματα έναντι του ιού μεταξύ 35 και 40 ετών, σύμφωνα με το CDC, και ο ιός εξαπλώνεται μέσω του σάλιου. Αν έχετε αντισώματα έναντι του ιού, το μωρό σας έχει αντισώματα έναντι του ιού, μέχρι να εξαφανιστεί η προστασία των μητρικών αντισωμάτων σε μερικούς μήνες.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της μονοπυρήνωσης κατά την εγκυμοσύνη δεν διαφέρουν από τα συμπτώματα οποιαδήποτε άλλη στιγμή της ζωής. Ο πυρετός, η ακραία κόπωση, οι πρησμένοι αδένες και ο πονόλαιμος εμφανίζονται συχνότερα. Εάν ο ιός επηρεάζει το συκώτι, μπορεί να έχετε κιτρίνισμα του δέρματος και του λευκού των ματιών, άνω κοιλιακό άλγος και απώλεια όρεξης. Αν αναπτύξετε οίδημα στον σπλήνα σας, το όργανο θα μπορούσε να σπάσει, κάτι που αποτελεί επείγουσα ιατρική κατάσταση. Ζητήστε ιατρική φροντίδα αμέσως εάν εμφανίσετε ενδείξεις ηπατικής νόσου ή κοιλιακού άλγους. Λάβετε μέτρα για να διατηρήσετε τον πυρετό σας να ανεβαίνει πολύ ψηλά, πράγμα που θα μπορούσε να επηρεάσει το μωρό σας. Ο παρατεταμένος υψηλός πυρετός των 103 Fahrenheit ή υψηλότερος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης γενετικών ελαττωμάτων ή απώλειας εμβρύου κατά το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με την Mary Lake Polan, μαιευτή που γράφει για την ιστοσελίδα του Baby Centre.

Θεραπεία

Επειδή δεν υπάρχουν αποτελεσματικά φάρμακα κατά του ιού, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για θεραπείες που επηρεάζουν το μωρό σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ο γιατρός σας θα σας συμβουλεύσει 10 με 12 ώρες ύπνου κάθε βράδυ, χωρίς αλκοόλ, χωρίς ακεταμινοφαίνη και μια ισορροπημένη διατροφή, όλες τις θεραπείες που θα σας ωφελήσουν και δεν θα βλάψουν το έμβρυο. Επειδή οι περισσότερες γυναίκες έχουν ήδη κάποιο βαθμό κόπωσης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να χρειαστεί ακόμα περισσότερο ανάπαυση. Το να τρώτε καλά μπορεί να είναι δύσκολο όταν δεν έχετε όρεξη, αλλά μια καλή διατροφή εξασφαλίζει ότι θα θεραπεύσετε το συντομότερο δυνατόν και ότι το μωρό σας θα πάρει τη διατροφή που χρειάζεται για να αναπτυχθεί.

Ανησυχίες

Ο ιός Epstein-Barr, ο οποίος βρίσκεται αδρανής στα κύτταρα μετά από μια οξεία λοίμωξη, μπορεί να επανενεργοποιηθεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μια νορβηγική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο τεύχος Σεπτεμβρίου του 2005 για το «BJOG» έδειξε ότι οι γυναίκες με σημαντική επανενεργοποίηση του ιού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είχαν συντομότερες εγκυμοσύνες, 271 ημέρες σε σύγκριση με 279 ημέρες, κατά μέσο όρο. Η κατάσταση αντισώματος Epstein-Barr δεν επηρέασε την ταχύτητα του εμβρυϊκού θανάτου.