Πράσινο τσάι και διάμεση κυστίτιδα

Πάνω από ένα εκατομμύριο Αμερικανοί έχουν διάμεση κυστίτιδα, οι περισσότερες από τις γυναίκες, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ελέγχου Νεφρών και Ουρολογικών Νόσων. Δεν υπάρχει θεραπεία για την επώδυνη ασθένεια και η αποτελεσματικότητα των θεραπειών μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο. Οι αλλαγές στο διαιτολόγιο, όπως η κατανάλωση πράσινου τσαγιού, μπορούν να αυξήσουν τη συνολική υγεία, αν και τα αποτελέσματα του πράσινου τσαγιού δεν θα βοηθήσουν πάντα την διάμεση κυστίτιδα και θα μπορούσαν να την επιδεινώσουν.

Διάμεση κυστίτιδα

Εάν έχετε διάμεση κυστίτιδα ή IC, ο τοίχος μέσα στην ουροδόχο κύστη μπορεί να ερεθιστεί, να φλεγμονώσει και να εκδηλωθεί. Η αιτία είναι άγνωστη, αν και οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η κατάσταση μπορεί να είναι μέρος μιας συστηματικής νόσου που προκαλεί φλεγμονή σε όλο το σώμα. Τα συμπτώματα ποικίλλουν και μπορεί να περιλαμβάνουν πόνο και πίεση στην ουροδόχο κύστη και στην περιοχή της πυέλου, επείγουσα ανάγκη για ούρηση και αιμορραγία.

Πράσινες Τσάι Ενώσεις

Το πράσινο τσάι είναι από το εργοστάσιο Camellia sinensis, το οποίο επίσης παράγει μαύρο και oolong τσάι. Η διαφορά είναι στην επεξεργασία καθώς το πράσινο τσάι γίνεται από μη ζυμωμένα φύλλα. Λόγω της φυσικότερης κατάστασης του πράσινου τσαγιού, περιέχει τα υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών που ονομάζονται πολυφαινόλες, ενώσεις που καταπολεμούν τη βλάβη των ελεύθερων ριζών στα κύτταρα του σώματός σας. Οι πολυφαινόλες μπορεί να έχουν ακόμη πιο ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες από τη βιταμίνη C. Το πράσινο τσάι περιέχει επίσης καφεΐνη, θεοβρωμίνη και θεοφυλλίνη, τα οποία είναι αλκαλοειδή με διεγερτικές ιδιότητες και L-theanine, ένα αμινοξύ που έχει χαλαρωτικό αποτέλεσμα.

Επιστημονική απόδειξη

Μια μελέτη της Σχολής Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ που παρουσιάστηκε στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Ορολογικής Εταιρείας το 2007 ανέφερε ότι οι ενώσεις πράσινου τσαγιού μπορεί να προστατεύσουν την ουροδόχο κύστη από βλάβες. Οι κατεχίνες στο πράσινο τσάι προστατεύουν τα φυσιολογικά και καρκινικά κύπαρα από την φλεγμονή όταν εκτίθενται στο υπεροξείδιο του υδρογόνου στο εργαστήριο. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα ευρήματά τους υποδεικνύουν μια επιλογή θεραπείας που προστατεύει από φλεγμονώδεις διεργασίες που εμπλέκονται με διάμεση κυστίτιδα, παρόλο που ζήτησαν πρόσθετη έρευνα. Η ομάδα δημοσίευσε τα αποτελέσματά τους ένα χρόνο αργότερα στο τεύχος της 4ης Ιουλίου 2008 της “Life Sciences.”

Προφυλάξεις

Το ενδιάμεσο δίκτυο κυστίτιδας σημειώνει ότι οι τύποι τροφών που πυροδοτούν την πρόκληση εμφάνισης ΚΟ μπορούν να διαφέρουν σημαντικά μεταξύ των μεμονωμένων ασθενών. Ωστόσο, το Δίκτυο περιλαμβάνει το πράσινο τσάι στον κατάλογο των τροφίμων που είναι πιθανότερο να είναι προβληματικές. Οι θεραπείες μπορεί να ερεθίσουν την ουροδόχο κύστη λόγω του υψηλού όξινου περιεχομένου τους και μπορεί να προκαλέσουν έντονο πόνο στους ευαίσθητους ανθρώπους. Το χαλαρό πράσινο τσάι, οι τσάντες πράσινου τσαγιού και τα συμπυκνωμένα συμπληρώματα πράσινου τσαγιού μπορεί να περιέχουν καφεΐνη Πολύ μεγάλη ποσότητα καφεΐνης μπορεί να προκαλέσει αϋπνία, ευερεθιστότητα, αίσθημα παλμών της καρδιάς και παλινδρόμηση οξέος.